Thursday, October 06, 2011

Resepi - Popia Lazat Idaman Kalbu

ok.. mari kita rajin2kan diri buah kuih plak ye. Lusa nk cuti kan, so boleh la buat untuk bfast ke, mnm petang ke. Nk makan anytime pon  boleh. Tinggal korang rajin nk buat ngan tak je.

Bahan-bahan :
Bawang putih + merah untuk tumis
Tauhu - dilumat2 kan
Sosej - digoreng atau direbus dan kemudian dihiris kecil
Carrot - dihiris halus
Kobis - aku x boh kobis, aku boh salad (kelasss ko kannn boh saladdd..padahal salad lebih buat nasi ayam hari tu..hahaha)
Kulit popia - size kecil
Garam
Putih Telur - untuk gam kulit popia

Cara-cara memasak inti :
1. Tumis bawang putih dan merah.
2. Masukkan tauhu, sosej, carrot & kobis. Gaul2kan sehingga masak. 
3. Letak garam secukup rasa. Aku pndai2 tambah serbuk blackpepper sket.
4. Inti siapppp.


 Boleh mula menggulung popia anda. Letak la seberapa byk inti yg anda suka, selagi ianya boleh digulung.





 Dah siap digulung. Sila sapu sedikit putih telur untuk di hujung kulit popia untuk memastikan gulungan tidak terbuka...(hahaha..macam la korang x tau kannn...kecohhh)




TADAAAA...SIAPPPP!!!!! Popia yang telah digoreng. Jika perhatikan betul2 di bawah popia itu, terselit 2-3 batang keropok lekor. Yang tu korang jgn mintak resepi plak. Tu aku bli mentah kat kedai, balik goreng sndiri.

Ok, Selamat Mencuba!!!
 

6 comments:

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

hahaha..lawak ader keropok lekor terselit..ko punya blog ni dah leh jadi blog resepi..hehe.rajin ko masak2 ni yer sham..nampak pun menarik...len kali kitaorg singgah umah ko yer..

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

terima kasih kongsi resipi.. suka je aku simpan ni...tp bila nak buat tah... aku tgn keras x bape nak lawa klu bab2 gulung ni... mak aku selalu bising pasal byk benar saiz nya....hahahaha

E-Marlin said...

Wah... makin banyak plak resipi dlm blog awak ni Sham.... itu maknanya awak semakin rajin memasak hehehe. Macam menarik resepi awak ni. Saya tak pernah makan popia sebab saya tak makan benda-benda hijau aka sayur-sayuran. Kalau saya ikut resipi awak ni tapi x nak letak apa-apa sayuran, sedap tak? teringin nak merasa popia yang x de sayuran hehehe...

lieyalatif said...

WAH WAH...i likeeeeeeeeeeeee....mase ko dok up status penat mengguluung tu pun aku dah terliur tau...leh aku try...mak dah salin resepi ni...eh aku tipu, aku print jek wakaakakakak

.:Mama Dhia:. said...

suke betul resepi simple2 cam ni..
leh la cube pasni..

salam kenal...

Softtouch [Hanim] said...

wa..resepi br popia...sedap ni lain dr yg lain...nk beli kuliy popia dulu br leh buat popia nie...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails