Thursday, May 09, 2013

Langkawi 2013 - Day 2 ~ Mangrove Tour

Pukul 5.45 am dah tersedar... pastu dgr bunyi curahan air kuat kat tingkap. Alamakkk ujan kerrrr... abis ler plan nak g mangrove tour hari ni. Tapi xpe... sedapkan hati n doa biar ujan brenti. Kul 7.15am dah siap2 turun g bfast. Masa tu ujan dah nak brenti.. langit pon cerah jer... lega... alhamdulillah mintak2 cuaca ok hari ni.

 Alysya takmo turun bfast... dia nak lepak ngan abg2 sedara dia kat bilik... sib baik gak.. kalo x kang kena plak byr bfast utk Alysya... dah ler mahai.. RM21.50 (kids)..RM42.50 (adult).. tapi food sangat2 hampeh. Not worth ur money at all. Dapat voucher bfast free for 2 person ni pon x berapa selera nk makan. Tapi sbb dh dpt free... turun lah jugak.

 Aku mkn ni ... yg lain sgt x menyelerakan..



Ayah..Ayong (my sis) n Abg. Zul (BIL)

 Ujan baru brenti...






Frust aku... baru brangan nak bfast kat luar ni.. tp ujan la plak



Muka fresh pepagi. Lepas setel bfast terus amik bag tumpang bilik kakak aku sbb nak terus check out. Aku stay semalam jer kat Resort World ni. Pastu nak stay kat hotel lain plak kat Pantai Chenang. Tapi kakak n parents aku still stay kat Resort World gak... dorang malas nk pindah randah. Setel check out terus gerak pi jetty Kilim Geoforest Park Coz dah janji ngan org boat tu kul 9.30am kat jetty.

 Jetty Kilim.... terletak berdekatan dengan Galleria Perdana. Simpang masuk dia sebelah Galleria Perdana je. Parents aku x joint Mangrove Tour ni sbb adik lelaki aku xmo. So Co'oi bg kunci keta utk bapak aku bwk mak aku g shopping kat Kuah town.

 1st station... Bat Cave. Dekat jer pon dari jetty tu.

 Bau busuk giler dalam gua tu... yer la bau taik kelawar ler kan. Kat dalam gua tu gelap... kalo nk tgok dgn jelas kelawar bergayutan kat atas leh sewa lampu picit seblom masuk gua tu..RM1 je.

 Nyanyi lagu Negaraku ke apa ni??? Tegak jer memasing..












Ok dahhh... moh kita gerak g tempat lain plk

 Kitorang sewa 1 boat terus.. senang. Kalo campur org lain kang leceh... nak tnggu2 org bagai. Pakej Mangrove Tour ni aku amik ngan Leen (019-2076 668). Untuk 3 jam tour dia caj RM200.00/ boat. Memang murah kalo nak compare dgn price yg dorang dah tulis kat jetty tu. So kalo korang ada plan nak buat Mangrove Tour better call n book awal. Kalo walk-in jer mmg cekik darah ler harga. 



 Pemandangan mmg subhanallah... sangat2 cantik. Sepanjang perjalanan boat dpt tgok view yg sgt2 cantik.

 Budak syebab nih melampau sgt keberanian dia. Asik la bangun beralih tmpat duduk..kejap dok kiri.. kjp dok kanan... kjp dok tengah... langsung tak takut. Orang nak pegang tangan pon dia x bagi. Tapi mak ko fedulik hape.... pegang jugakkk..

 Bagi aku... tak bahaya pon naik boat ni sbb dia xde la melambung2 macam naik boat nak pi island macam aku pi KK dulu. Biasa2 jer ombak dia.


Kat Fish Farm... Masa ni dok tgok ikan sumpit. Dorang lekat roti kat kayu.. pastu ikan tu sumpit ngan air...roti pon jatuh. Kuat jugak ikan tu menyumpit... x pasal2 ngan muka2 aku skali kena air sumpitan dia.

 Kenal apa menatang nih??? Ini la belangkas yer dik nonnn. Akak pon baru pestime nengok nih... hahaha. Amacam berani tak ai pegang??

 Geli plak aku nengoknya... masa pegang ni x pandang pon... pndang camera jer..



Kat fish farm ni ada restaurant. Kalo nak mkn seafood fresh2 leh la try... dia tangkap n terus masak. Tapi harganya... paham2 jer la yer. Kalo nak dtg semata2 nk mkn seafood pon boley... just call no. tu siap ada free boat transfer lg ha.

 tetiba teringin la plak nak mkn seafood fresh... so kitorang pilih sekor ikan siakap.. sekor ikan kerapu ngan 1/2kg udang besor tu. Tu pic atas ni tgh pilih ikan mana yg kitorang nak. Tapi kitorang x mkn kat situ... mamat bwk boat tu kata.. baik suh bungkus jer nnti leh mkn kat beach. So kitorang follow jer. So sementara dia masak food... kitorang g jalan tmpat lain dulu.

 Ni Eagle Feeding plak.

 Banyak giler helang merah ni. Nama langkawi pon diberi sempena nama helang ni.. Lang = Helang, Kawi = batu merah. Ni mamat boat tu yg explain kat kitorang.



See... warna merah kan... sama warna ngan patung helang yg besar kat Dataran Lang tu.

 Angin kuat... abis brserabai rambut... terangkat2 skirt haku. Dah kena kutuk plak ngan Co'oi.. pakai la skirt lagi... lg elok pakai skirt pendek terus... ewahhhhh... cabar ker??? Sibukkkk jerrr... biar lah nk pkai skirt pon... 

 
Ni kat Gua Langsir. Jenuh ko nk kena naik tangga... leh tahan tinggi gak... semata2 nak tgok tasik kat balik pulau ni. Walaupon letih naik tangga tp sgt puashati sbb cantik sgt kat sini.

 Ini ler tasiknya... dia macam terkepung ngan pulau2 ni.


 Hahaha... bajet remaja kot tetiba buat tabik hormat Hairul Azreen ni... gilooo

 Cantik kannnn... tp mmg cuaca panas sgt kat sini.

 Pulau Kasut... mmg macam bentuk kasut kan??

 Open Sea (Andaman Sea)... stop sini sbb nak amik pic background signboard tu

 Masing2 amik turn amik pic dpn boat nih. Ni la syoknyer kalo kita charter satu boat. Kalo share boat ngan org lain sure mkn hati kalo org tu buat bebal... dia jer nk brgambar kt situ x bg chan org lain.

 
Lepas dah brgambar... patah balik pi restoran td nk amik food n singgah kat satu beach tu utk makan n mandi laut. Tapi tak mandi pon... x sempat... kebulur nak mkn jer dah. Total utk 2 ekor ikan masak 3 rasa, udang 1/2kg masak butter, nasi putih 7 pack, 5 botol mineral kecik..RM254.00. Terkujat gak tgok price... abisss dah nk yg fresh sgt kannnn. Sbb kitorang tapau so dia bg skali pinggan makan, ais dalam teko ngan pinggan utk lauk. Nnti dah mkn tinggal jer kat boat nnti org boat pulangkan pinggan. Pic food pon x sempat amik ko.... lapar giler.


sambung part 2 la yeh... penat aku upload pic..

- Posted using BlogPress from my iPad

4 comments:

Hirda Ibrahim said...

cantiknyaaaa..
ok.. next trip pi LGK will try ni pulak.
oklah ko takyah pakai life jacket.
aku x suka pakai. tapi tak sedar diri x reti berenang kan.

auwww... cantik beg!!!

Puan Mimi said...

belangkas tu mcm ngeri jek kan.. kerjanya berkepit jek, tu yg kalau tengok kapel2 suka berkepit orang cakap mcm belangkas

Jasfyra said...

lps ni kalo p langkawi wajib try mangrove ni.best kan

atty's said...

kty kalau g langkawi..mmg suka mangrove ni..sonok naik bot..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails