Monday, March 17, 2014

Langkawi 2014 - Shopping Coklat

Hari Ketiga adalah hari untuk shopping sahaja. Flight balik kul 8.50pm. So shopping lah smpai lebam. Pagi tu aku turun bf ngan Alysya je.. sbb voucher bf dpt 2 je. Tp bf nyer simple je.. buat lapik perut boleh la.

Alysya makan omelette 2 keping... aku mkn ns lemak..x byk choice.. ada mee goreng tp x menarik. So lps bf aku kuar g tapau ns lemak kat gerai tepi jalan utk cooi. Lagi sedap ko.

Gambar masa shopping coklat nan hado. Tak koser nk brgambar2. So kat bawah ni aku letak pix coklat yg kami beli dan harga sebagai panduan korang yer..

Amik ko... byk giler beli coklat. Tapi bukan semua aku punya. Byk yg org kirim je. Kali ni aku boleh amik order sbb aku x jd beli pinggan mangkuk... xde plk corak yg aku brkenan. So baggage yang aku beli smpai 45kg tu boleh la buat sumbat coklat2 yg org kirim ni. So sapa2 yg wsapp masa aku kt Langkawi tu dpt la aku layan order coklat korang tu... kalo x mintak mahap ler... kuota penuh... hehehe

Boleh buat biz coklat camni.. hahaha. Tapi aku belikan jer... x amik untung pon.


Raffaello - RM20.90 di kedai yang bernama Beseri.


Hershey's Nuggets with Almonds - RM12.20... 3 for RM36 di HIG.


Whittakers.. assorted - RM12.90. Tapi aku beli Almond jer sumer. Mana2 kedai sama jer harga.


Whittakers.. assorted - RM8.50/ pack... 3 pack for RM25.00. Last year pegi bulan April RM7.50/ pack jer. Coklat yang terpalingggggg aku suka...Almond Gold... masya Allah... sedap bangat. Ni pon mana2 kedai sama gak harga. Ikut hati nk borong berkotak2... pastu dpt kencing manis potong kaki padan muka ko...


Pepero Almond.. assorted RM17.90... last year aku pegi masa bulan April RM15.50 jer... now dah naik harga...sob sob sob.. mencik... Aku beli ni smpai 15 box ok. Tp aku punya 2 box je. Yang lain org kirim. Dalam 1 box besar ni ada 8 packs.  Kalo aku beli pinggan mangkuk mmg confirm aku x belikan pepero ni... box besar bebenor..susah nk bawak.



Ni sumer orang punya...


Loacker Creme Noisette - RM7.50 di Idaman Suri. Main beli je ni kat Idaman Suri.. xtau pon kedai lain mahal. Lepas tu g tengok kt tempat lain rasanya dalam RM8.90 kot. OMG... pestime mkn coklat ni...sedap giler ok. Menyesal x beli byk. Amboiii menyesal yerrr.. x sdr badan makin bolatttt..


Loacker Tortina - RM7.50 kot... x sure harga. Beli kt Idaman Suri gak. Yang ni pon kt kedai lain mahal dari Idaman Suri.

Loacker Quadratini Napolitaner RM8.50. Ni antara coklat wafer fave. aku. Tp x beza sgt ngan harga kat KL...kt Jusco rasanya dlm RM12.90 kot.

Cote Dor.. assorted -  RM8.70 di Idaman Suri... kedai lain ada jual RM9... ada yang RM9.90.


Hanuta Minis - RM12.90 di Idaman Suri... Kedai lain RM13.90. Hanuta ni pon sedap. Kat KL ni jual rasanya dlm RM20++


Ritter Sport..assorted - RM3.70... 3 for RM11.00 di HIG. Kat KL 1 pack je dah RM9.90.


Ferero Rocher T30 - RM21.90..... Ferero Rocher T16 - RM12.90

Kinder Bueno 1 box (8 packs) - RM17.50...  3 packs RM6.50


Daim 300g - RM14.30... 3 packs RM42.00.. di Langkawi Saga.

Nutella 350g - RM10.90. Yang aku perasan beza dia..kalo botol dia ada corak2 camni..botol tu kaca..tp kalo yg biasa jual kat Tesco.. Giant tu..plain je..botol tu plastic kalo x slp aku la. Sbb aku compare ngan yg ada kat umah aku ni.


Selain beli coklat... aku beli gak trolley bag ni. Last year pon aku beli gak beg jenis sebijik mcm ni... tp sz besar sket. Yang ni cabin size.. utk aku buat hand carry je. Harga beg ni RM85 di Wawasan Baru.


Beg biru ni la aku beli last year kat Langkawi. Beg ni aku wrap sbb material dia plastic... aku takut pecah kalo staff AA tu humban masuk cargo. Beg ni je yg aku wrap. Last year pon aku wrap gak..sayang wo.. kang calar n pecah...rugi la ai. Caj utk wrap ni RM10 je.


Lepas dah wrap...masa nk check in bag tu..request sticker fragile ni... so selamat la beg korang kalo korang ada letak pinggan mangkuk dalam tu. Tapi so far..selama aku g Langkawi ni.. x penah plak aku letak pinggan mangkuk dlm beg.. sumer aku hand carry je. Cuma penah letak pemanggang ajaib Vantage je dlm beg.


Beg dan barang hand carry. Beg masuk cargo ada 3 beg...total sumer beg masuk cargo dlm 43kg. Aku beli beg 45 kg... ok la tu kan.

Bila lah nk g Langkawi lagi ni. Coklat whittakers peberet aku tu pon dah menyusut... huwahhhh. Tak jemu2 g Langkawi... insyaallah.. nx year nk pegi lagi. Tapi nk g hujung tahun pulak kot.






18 comments:

*∽ IZAN ∽* said...

fuhhh nangesss tengok koleksi coklattt2 yg bestt ni... perrghhhhhhhhh!!

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

adoiii
tengok coklat hasil borongan ko tu kan sham...aku rasa cam nak lap air liur kat dpn pc nie tau tak..

giler..feveret aku pepero tu...
sanggup kirim kawan belikan...tp nak kirim ko time tu...rasa tak berbaloi plak...he he he..takpe...kot2 ada rezeki lagi nak gi langkawi...aku borong pepero berkotak2 ler gamaknyer

Cik Puan Mimi said...

mak aiii.. mcm nak niaga coklat.. ni kalau ko mark up sikit ni, untung giler. hahahaha

Hirda Ibrahim said...

tu diaaaa....
loackers tu aku x pernah mkn. buleh try nanti.

ni berapa ribu habis beli cekelat ni?? kikiki

lieyalatif said...

gile la ko...mmg tahap mcm bisnes coklat jek nie....

aku nak gi bulan 10 ni leh la aku print entry ko ni jadikan rujukan kat mane nak cari cekelat yg harga okey haahahhaha...

CT Humairah said...

thank you share harga sekali..
berkali kali pi langkawi tapi tak pernah nak notice harga semua sebab mak ayah bayar.
this time nak jalan sendiri kena budget bebaik punya..
ok boleh target da mana nak borong :D

-zt'z booties- said...

kak sy nak tanya....kene tax tak akak beli choclate byk@ cmtu....sy plan nk beli utk wedding.....

onniesham said...

dik... akak naik flight setakat ni lps jer kalo borong brp byk pon coklat.. kastam x penah check pon. tp kalo naik feri.. x sure

Anonymous said...

Hye sis..bile sis nk pegi lngkawi lg?..nk mntk tlg belikn coklat bley?..

Ristina Dass said...

Hi,

Tahu tak berapa biji coklat Daim dalam satu bag? Lebih kurang la.. hehe

Anonymous said...

hi semua, saya zue dr langkawi...

langkawi mmg murah coklat2 dan pinggan mangkuk.. so sesape yg dtg langkawi mmg rugi law tak borong coklat2.. so.. law nk dtg langkawi boleh borong coklat banyak2 k.. naik flight senang, naik feri t kene caj cukai.. huhuuuu.. welcome to langkawi ;)

Ummi Sufiyan said...

Bestnye nengok coklat banyak2.. Kakak ipar pegi sana.. Rasa cam nak pesan pulak..hehe

Anonymous said...

Ade sesape ade jual coklat dr langkawi ni? nak beli bueno big box tu

Anonymous said...

Balik raya haji nanti saya akan membawa balik coklat utk dijual kpd member2 yg kirim2.

Boleh whatsapp/sms/call Anis - 0192716314 utk tanya lanjut.

TQ.

Nor Sharniza said...

Assalamualaikum

Saper yg teringin sgt nk coklat, tp xsmpat nk dtg langkawi, boleh order dari saya

Saya jual online, harga memang murah

Daim 300g RM 20
-ada 45 small pack (new pack)
Pepero big box RM 25
Ferrero Rocher 30 pcs RM 30

Jom singgah blog saya utk tahu lebih lanjut

Laili Senyum said...

tk pandai berbahasa inggeris ckp melayu aje..teruk benar

Laili Senyum said...
This comment has been removed by the author.
onniesham said...

Laili Senyum... Saya blog guna bahasa pasar je utk suka2 share info... Citer family... Masak... Bkn blog bntuk ilmiah. Rajin je nk komen org kan.. Cemana la melayu nak maju mcm ni... Harap sikap tu seiring ngan penampilan la yer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails