Monday, January 21, 2013

Citer Budak Sekolah

Tu dia.... lama giler tak hapdet blog.. sebulan ko x berhapdet!! Bizi giler kottt.. byk bnda nak diuruskan. Nanti la agak2 sesuai aku cerita kat sini, aku citer la. Agak2 malas citer..xde la aku citer. Ala bukan gempak pon..biasa2 jer.. tak pnting pon.

Ni anak dah nak sebulan skolah aku bru trhegeh2 nak buat entry 1st day kat school.. kekeke. ok lah janji adoo yer takkk???


Alysya aku hntar g skolah kat area umah aku je. Tak dkt sgt dan x jauh sgt. Kira ok la. Tapi kat area umah aku ni, ada 2 sessi..skolah pagi n petang. Yang darjah 1,2 dan 3 kena skolah petang. Murid ramai so x muat kalo nk buat 1 sesi je. Ikutkan aku nak skolahkan kat area ofis aku kat Kelana Jaya tp mcm kesian pulak coz sure kena bgun awal giler ikut aku pi ofis skali. Dari umah aku nak pi KJ jauh gak..ngan jem lagi. Buat masa ni biar dlu dia skolah kat sini.


Pakai pinafore ko...hahaha. Aku tau now ramai parents yg pakaikan anak dorang bju kurung kan? Susah nk jmpa bdk melayu pakai pinafore. Tapi aku tetap nak pakaikan Alysya pinafore..sebab?? kurang sket berlemoihhh.. baju gelapkan..ok la sket. Lagi pon Alysya x biasa pkai kurung, aku risau dia trpijak kain je time naik tangga. Dah ler kelas dia nunnn kat tingkat 3..atas skali. Brpeluh la tiak ko nak pnjat tangga hari2.


Masa 1st day ni..cuaca mmg panas giler.. mmg cpt buat bdn rasa letih. Skolah betul2 kat jalan besar plak tu...so susah nak parking. Cooi turunkan aku kat seberang jalan, dah trpaksa guna jejantas ler plak... abis peluh2 tiak mak n anak naik tangga. Rasanya 3 hari amik cuti pi monitor anak kt skolah, ada turun 1kg kot mak ko..hahaha


Lepas brkumpul kat dlm dewan and ada taklimat sket, bru la dorang bergerak ke kelas masing2. Muka knmain ceria...semangat nk g skolah katanya..


Panas merentang ko time nih.. Sian plak nengok budak2 ni. Ni ok la jugak, lom bwk buku lagi..nnti dah kena bwk buku..lagi kesiannn


Rasa macam x prcaya je anak haku dah skolah darjah 1.. dah besar anak mamaaaa.. sob2...


Ni time rehat, saja naik atas nak tgok kelas dia kat mana. Alysya dpt kelas 1 Kuning (Aktif). Mencungap2 mintak nyawa mak ko naik tangga..hahaha.


Tengok muka dia hepi jer g skolah..terus lega rasa hati. Now dah nak masuk minggu ke-4 skolah... echa still hepi and seronok pegi skolah. So ok la..harap2 Alysya rajin dan brsemangat nak belajar. Semua parents pon harap yg terbaik utk anak masing2 kan.


- Posted using BlogPress from my iPad

4 comments:

lieyalatif said...

takpe ko...biar lambat yg penting adooo heheheehe

betul tu ko, ramai dah tak pakai kan pinafore....tapi kat sekolah mija still ramai lagi ko...so aku pun on jek laa mija pakai pinafore..tapi betulkate ko...kemas sikit kan pakai pinafore nie...ye laa budak darjah satu kan tak pandai jaga diri sgt....si mija pun ckp senang nak gi toilet bagai...

in sha Allah, alysya bakal pelajar yg cemerlang..amin

Hirda Ibrahim said...

tu diaaa..
baru hapdet!!
aku pun suka girls pakai pinafore. kemas jek. and mcm ko kata x nampak le berlemoih coz kaler biru. if baju kurung, siaplah ko nk menyental nanti.

hoihh.. tingkat 3 tu. by right standard 1 letak bwh2 la. kesian nanti dgn beg berat dok tertonggek2 naik tangga.

all the best echa. u can make ur mama proud!!

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

chomel echa pakai pinafore tu..nak tanya, brp berat echa ni??..hehhee

Jannah pun aku pakaikan pinafore..kat convent ni 70% pakai..senang,..aku try pakaikan baju kurung 2 hari hari tu, mak oii..berminyak2...ngan kener sambalnya..anak aku tu pulak pemakan orgnya....

tingkat 3??..selimlah echa lepas ni ..heheh..insyallah echa anak yg pandai...yg penting kita berdoa sebab doa ibu x der hijabnya..aminnn...

Zana Nordin said...

he he he..samalah ngan aku
baru update citer batrice masuk school.

aku pun suka bebudak pakai pinafore..coz' mak dia dulu dpt merasa pakai pinafore sampai darjah 2 jer..pastu aku jadi pengawas...tukar pakai skirt and kemeja...skirt pendek pun dpt merasa setahun jer..pastu tukar skirt labuh ngan tudung..
bukan apa, ngan pinafore nie nampak kemas sikit....takde ler nampak serebeh2 kalau bebudak yg tak reti nak jaga tu kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails