Friday, January 25, 2013

Idaman Hati - Camera Panasonic Lumix GF5

hari tu susah hati sgt sbb tetiba camera canon ksayangan rosak. Alysya lah yg buat... sibuk nak snap pic..pastu tetiba berdentum camera jatuh ke lantai. Nak marah pon x guna.. cpt2 amik..try on off elok lagi... legaaaa..terus simpan msuk dlm beg. Hari pertama Alysya g school, elok lagi camera smpat la aku snap few pic buat knangan 1st day dia skolah. Tu lah detik-detik terakhir camera canon tu berbakti.. sbb masuk hri kedua skolah, aku nak on terus x boleh dah. Kat screen tulis lense error!!! Huwahhhhh sedih giler ok. Rasanya dah 4 thun aku beli camera tu, pic still cntik..mmg puas hati. Suh Cooi hntar pi canon services...dia kata kalo nk repair cost dlm rm400++... hoihhh mahainyaaaa. Rasa x berbaloi plak nk repair.


Sudahnya terpaksa lah beli camera baru. Tak lengkap hidup aku kalo xde camera. Canon tu dlu, hari2 aku usung kemana2. Gi opis pon bwk.. x penah tggal kt umah. Blogger la katakan...phuiiii..

 Setelah puas buat survey camera apa yg menepati citarasa... sudahnya aku memilih Panasonic Lumix GF5. Nak tahu lebih lanjut pasal GF5 boleh CLICK SINI

 Lumix GF5 ni ada 5 pilihan warna.. red, black, white, gold & choc. Tapi aku brkenan yg kaler putih. Gigih mncari yg kaler putih ni...byk kedai xde stock yg putih. Lumix GF5 ni ada 2 jenis.. satu yg twin lense GF5W.. satu lg yg power zoom GF5X. Aku amik yg GF5X sbb lepas pikir2 rasa malas plak nk tukar2 lense tu..kjp pkai lense pnjang, kjp pkai pancake lense.. so amik yg power zoom sudah. Aku beli kat Harvey Norman, harga yg power zoom ni lebih rm100 from twin lense. Rasanya kat mana2 pon camtu kot.

 Yang seronoknya.. dpt byk brg free.. antaranya... camera bag.. memory card 8gb

 cleaner kit.. kat dlm dia ada screen protector, mini tripod, strap, wipe cloth, card reader ngan apa ke nama pump tu..utk bersihkan lense

 Dpt free shoes bag juga.. i likeeee

Tripod besar ni dia x bg free.. tapi dia bg purchase with purchase price (PWP).. so dpt ler murah.... suker lagiii. Lepas tu aku beli lg memory card high speed yg 16gb ngan filter pon dpt PWP price jugak... triple suker... memang untung giler beli kat Harvey Norman ni. Setakat ni, kat HN ni la hrga GF5 paling murah aku jmpa. Staff dia pon baik sangat. Korang kalo ada yg pasang niat nk beli Lumix GF5 ni.. aku advise korang pi la survey kat Harvey Norman.. bodek staff kat situ kaw2 punya, biar dpt mcm apa yg aku dpt ni. Kalo dpt lebih..lagi bagusss. Yang aku pi ni HN Sunway Pyramid tau... Bnda baik kita kena share...kannn??? 

Paling tak tahan.. siap dpt sabun top free botol kecik lagi... ko ada beli camera dpt sabun?? Hahaha.. xpe..dah free tu kita sapu jer la kan...

Dapat shopping voucher ngan card discount (tiada dlm gambar) untuk cuci gambar kat HN..dpt less 25% leh guna selama setahun.

ok tu jer nak share..byeee



- Posted using BlogPress from my iPad

3 comments:

Hirda Ibrahim said...

Wah wah wahhh...
Sorang lagi kwnku dh bl GF5.
If aku kannnnn mak tetap setia dgn megrahkuuu.
Lepas ni pix sure kebabom.

Aku tunggu price dia turun rm1200 br aku beli. Aci x? Hahaha

1st time nih aku tau. Bl camera dpt free sabun top. Lol

lieyalatif said...

wahhhhhhhhhhhhhh....ko pun boria la ye ngan kakmimi...kelas korang...due2 pilihan kaler korang mmg cantik2...

so lepas ni mencanak2 le debom gambar korang niey....ape2 pun tahniah key....gajet baru in the houseee yoooooo!!

hisham noor said...

Aduh..saya baru beli jugak GF5 ni semalam.masih tak reti lagi nak guna M. Kalau Auto tu biasalah.saya nak belajar ejas kecerahan M Manual.. Mcm mana ek.boleh wassap ke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails