Tuesday, March 26, 2013

Perabot Ikea

Smalam dh citer pi Ikea kan... hari ni nk citer brg2 yg dibeli kat Ikea. Aku rasa kan... utk umah apartment, brg2 Ikea ni mmg sesuai sgt.. simple n practical. Lagi pon... yg penting.. harganya pon kira mampu milik jugak. Pandai2 la cari yg mana berkenan n sesuai ngan bajet.

Tp aku dah mcm menyirappp je ngan Home Delivery Ikea ni. Nak kata menipu pon mcm yer... promo x jelas. Kan dok dgr kat radio iklan yg Ikea sales 7-24 Mac kan.. and kat website pon ada tulis.. time sales ni... delivery dia rm55 saja.. kalo x normal dia caj rm75. Aku setel shopping dlm pukul 12 cmtu.. bwk brg g home delivery section.. mak konpiden masa ni caj dia rm55. Pastu staff tu kata brg leh hntar antara pukul 5pm - 10pm and caj rm55. Aku ckp.. xleh la.. coz lewat sgt nnti security x bg masuk.. hntar hari Ahad boleh? Staff tu kata.. boleh.. antara pukul 3pm - 5pm. So..ok lah. Tp time nk bayar.. bdk tu kata rm75. Pelik lah aku.. apsal naik plak..sdgkan Ahad 24hb and still time sale lg. Budak tu kata... rm55 tu untuk delivery same day je.. kalo suh hntar hri lain kena normal caj... amenda tu???? Boleh plak mcm tu... Abis.. aku nak delivery same day tp hntar b4 5pm.. ko yg xleh hntar kan?? Tp mls nak argue... aku byr je la ngan muka ketat... grrrrr

So hari Ahad petang tu smpai ler brg2... tu pon smpai lambat.. kul 6pm++ bru smpai... tggu aku call dlu bru ko hegeh2 nak dtg kan. Staff lori tu kata... byk rumah dia hntar hri ni... abis masalah aku ke??? Kalo nak caj org knmain cekap lagi.

Ok Shamsinarrrrr... brenti merempan!!

 Antara barang2 yg dibeli.. ada 5 item yg dihangkut naik lori.. sofa, dining table, coffee table, tv bench and shelving unit. Aku share skali hrga kat bawah untuk panduan korang k..

 Bersepah2 umah ngan barang2. Pasang sendiri je sumer. Time ni Co'oi tgh bz cat kat pintu luar. Aku plak x sbr2 nak pasang dah. Aku mmg minat giler keje2 mcm ni. Pegang screwdriver..allen key.. hammer.. mmg suka sgt2. Rasa mcm macho n terer giler... hahaha. Ada ke org lelaki yg x reti nk pasang brg2 mcm ni?? Siler malu ngan ai... hahaha

 Barang dg sampai... xkan nk biarrrr je kan.. Takpe la bang... mengecat lah ko disana... biar ai yg pasang di sini. Sorang2 je pasang ni. Dah ler berat giler nk angkat kotak dia. Co'oi plak asik terintai2 je.. x konpiden la tu aku leh psg sorang. Ehhh.. hellooooo... bini ko ni terer lg gagah perkasa tau. Time bujang dulu.. sapa lg mak aku nk hrp wat keje2 jantan camni... Opkos lah aku..

 Siap!! EXPEDIT Shelving Unit RM129. Baru 1 je siap ni... gigih ok.. ngan pasang box LEKMAN tu skali. Box LEKMAN tu sebijik RM34.90. Tp aku bli lama dah.. ada offer time tu.. 3 biji RM75. Lg sebijik bli time offer gak.. RM25. Bijakkan aku??? Beli time offer... pastu semak umah sewa ngan brg2. Byk lg product Ikea yg aku beli awal utk bwk g umah baru ni... sumer beli sbb sales. So dpt ler jimat di situ. Nak beli sumer skaligus time masuk umah baru... mmg x mampu ler. Tu pasal aku ni pengunjung setia Ikea... every week msti pegi ushar brg. Sampai dah leh hafal harga ... kekeke

 LACK Coffee Table RM79. Murah jer kan??? Simple2 je sudahhhh..

 LACK TV Bench RM199. Pon simple n modern. Aku bli sumer putih coz sng nak match ngan brg2 lain. Cabinet tv lama aku dah let go. Sayanggg giler kot kt cabinet lama tu... tahan lasak. Tp trpaksa let go sbb x sesuai ngan konsep umah baru. Lagi pon berat giler tu.

Tiga2 brg kat atas ni aku pasang sendiri sorang2. Yg tv bench tu je aku mintak Co'oi angkat time nk pasang yg bahagian atas tu. Sbb berat, aku malas nk angkat. 3 brg ni je yg aku dpt pasang. Lagi 2 item kena pasang berdua. So pukul 12pm kitorang laki bini sambung pasang sofa plak. Mujur umah bawah lom ada org duduk. Kalo x.. sure kena maki sbb memekak bunyi screw jatuh la.. bunyi seret kotak.. sumer ada. Tinggal dining table je lom pasang lagi. Lagi 2 item nnti aku hapdet lg k..



- Posted using BlogPress from my iPad

6 comments:

Puan Mimi said...

kelas gitu.. semua perabot ikea.. baru la rumah nampak moden style.. aku pun suka semua kaler putih, nampak luas je rumah

Hirda Ibrahim said...

Sure cantik umah ko pompuannn.
Ha e la... Sgt buk crkadak delivery dia. Mcm aku hari tulah. Mana pix sofanya??

Hirda Ibrahim said...

Sure cantik umah ko pompuannn.
Ha e la... Sgt buk crkadak delivery dia. Mcm aku hari tulah. Mana pix sofanya??

lieyalatif said...

Ko pasang sendiri?!!! Ok!! Mak bangun ni n bagi tabik hormat kat koooo heheheheh...aku jgn harap laaa....tangan pengkor hehehheeh

Kalo semua ikea ni mmg super cun laaa umah ko poms....hepi deco2 ok....

Emy Omar said...

Selamat mendeco sham..respect dengan awak boleh pasang barang2 tu sendiri..memang terbaeeek

Maslinda Saidin said...

waa..terbaik akak...cantik perabot akak pilih..ikea ada yang murah..tapi kos delivery yang blh tahan juga..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails