Wednesday, July 10, 2013

Diary Ramadhan ~ 1st Ramadhan

Salam Ramadhan uols.. ni tetiba rajin nk buat entry pasal 1st day ramadhan. Tak semestinya aku will hapdet citer ramadhan ni tiap2 hari... hapdet ikut dan jer pon. Biasalah 1st day mmg semangat sket kan??

Pagi tadi aku sdr dlm kul 4.45am... terus kelam kabut prepare ns goreng. Hahaha.. tu je yg ai mampu buat ok. Orang lain masak ns knmain lauk brsusun rilek jer. Aku buat ns goreng dah heboh. Eh... ni satu kebanggaan buat diriku yg jarang masak ni. Nak plk bangun sahur.. coz aku bkn jenis yg bangun sahur... mmg dri kecik2 dlu camtu. Aku bangun kalo mak aku msk lauk peberet aku jer. Contoh.. kalo mak aku msk sambal ayam... fuhhh itu wajib aku bgun sahur. Siap pesan kat mak... esok kena kejut smpai org bangun tau... org nk mkn sambal ayam. Kalo lauk bkn peberet aku plak... nnti aku pesan mcm ni... esok xyah kejut...org xmo sahur. Gituuuuu... betapa buruknya perangai kan? Sampai ler ke tua bangka ni mmg dah biasa tak sahur. Kalo bangun pon aku minum air jer. Siap letak botol air kat side table tu... trjaga jer togok air trus sambung tido. Bila dh kawin tu terasa gak seksa nk bgun sahur tu. Yer la... aku leh la thn x sahur... tp xkan Co'oi pon xyah sahur kot. So nak xnak kena la bangun siapkan makanan. Aku x msk pon... just panaskan lauk yg ada jer. Masak ikut mood. Lagi pon kalo sahur Co'oi jarang nk mkn nasik.. dia lbih suka mkn roti. Tu pon dah ujung2 posa makin liat nk bangun sahur. Sedar2 jer dh azan subuh ko.



Kul 5am dah siap hidangan.... ns goreng ngan telur dadar jer pon. Kejut Co'oi bangun pastu suh dia kejutkan Alysya plk. Aku xleh kejut Alysya coz nnti dia mengada2.. tetiba buat drama airmata mau aku jd rimau pagi2. Kalo apak dia kejut sng sket dia bgun.



Budak ni makin lama makin syebab. Nak kata kuat makan tu tak jugak... biasa2 jer. Tapi sjk skolah ni dia suka sgt mkn french fries. Mak aku kata... sblom pg skolah bkn nk mkn nasik... tp dia suh mak aku goreng french fries. Pastu kat skolah dia bli lagi french fries dgn nugget. Hampir tiap2 hari dia mkn bnda yg sama... mau x gemok kan. Baju ngan sluar sumer dah sendat.



Bila dh masak.. xkan x mkn plk kan. Tu lauk tu rendang ayam.. aku tapau dri umah mak aku. Pedas brdesing... bru sdp sket nk mkn. Ni ns goreng kurang cerdik namanya... rencah dia sempoi je... xde ayam..xde sayur sumer. Perencah dia bawang, cili, telur ngan ikan bilis jer ko... hahaaha. Kat fridge tu dah xde bhn basah... tak sempat nk g beli. Hari Isnin balik keje aku singgah NSK Selayang tu konon nk bli bhn basah...skali punya la rmai org.. queue knmain pnjang... eh koser lah haku. Balik jer lgsung x beli apa2.

Pastu dugaan plak smlam keta aku buat hal.. dh hantar bengkel kawan aku kt Setapak. Tapi lom siap2 lagi. Insyaallah petang ni ok lah kot. Ai is susah hati ni... jgn ler nk macam2 wahai kereta.... nak raya ni.

Ok lah... meraban tak sudah... selamat berpuasa.



- Posted using BlogPress from my iPad

4 comments:

lieyalatif said...

erm menarik gak buat nasi goreng heheeheh..senang kan...hokey2 esok lusa aku buat sahur nasi goreng jek laaaa....aku plak koo bebuke kalo ari keje mmg aku beli jek....sahur baru aku masak...weekend tu mmg masak la .....ape2pun bergantung pd mood ekekekeek

mmg ko nak puase tu kat pasar penoh org....aku pi carefour alamanda tu barang basah licinnnnn....adoi yai....

Hirda Ibrahim said...

uihhh.. menarik gak sahur mkn nasi goreng kan?
takpe yg penting rajin gaklah ko masak.

aku lepas masak, ws je shahnun turun mkn, agak2 takde respond. aku buat missed call. hardy pun turun sekali.
aku dok doa, jgnlah dobot pun bgn sekali. satgi x aman org nk bersahur.

sabar yer. hope cik waja tu takde apa2.

Zana Nordin said...

Lebih kurang aku jer....
minggu pertama jer kemaruk bangun pagi masak bagai....nanti tengok masuk minggu ke2...silap2 aku sesorang jer bangun makan.......laki aku tu kalau bab sahur mmg liat....minggu pertama nie pun mcm terpaksa bangun..ujung2 nanti, dia bangun minum air jerrrrrr

alysha badan dari dulu mmg sedappp....penuh, puas kalau peluk....batrice on off..kadang berisi ..kadang kurus..nie tengah kurus lerr.....makan tak mau...mak yg tensi..

Puan Mimi said...

1st day puasa pun aku gorengkan nasi untuk budak2.. bapak budak dengan mak budak makan kurma jek. hehehe

aku pun rencah nasi goreng simple2 jek.. bawang putih, merah, ikan bilis, belacan dan cili hidup sebatang.. blender kasi hancur.. senang baitu. hahahah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails