Thursday, July 11, 2013

Diary Ramadhan ~ Day 2

Pic lauk berbuka semalam nan hado. Lagi pon sumer beli kat param jer. Lepas amik Alysya balik skolah tinggalkan dia umah mak aku. Kitorang terus merempit pi param cri juadah brbuka. Semalam aku bli ns lemak singgit 2 bungkus, bihun sup, laksa, tepung pelita. Kitorang buka kt umah mak aku jer. Sian plk tgok mak aku buka sorang2 coz bapak aku buka kt surau. Tahun sebelum2 ni pon mmg weekdays buka umah mak aku... tp meriah coz kak aku n family pon buka situ. So rasa lah meriah sket. Now kak aku buka kat umah MIL dia or dia blik umah dia terus je. Bila aku kata aku buka kat umah mak aku... bukan bermakna aku g umah mak aku lenggang kangkung bawak perut jer. Agak2 ler kan... dah ler anak aku, mak aku jagakan... takkan nk sng hidup balik melantak jer. Ko nak makan... pandai2 la beli or masak sendiri. Takmo susahkan org tua... kesian ok. Mak aku pon bkn beria2 masak untuk brbuka. Masak biasa2 je. Semalam mak aku buat cucur..makan ngan kuah kacang ngan kuah cili. Pastu ada rendang ayam kot la nak mkn nasik.. tu jer. Pastu ngan juadah aku beli tu... mcm2 ada kat atas meja. Alhamdulillah.

Owh yer... lupa nk ckp... semalam Alysya kantoi puasa. Grrrrr... hahaha. Aku tanya.. kenapa x puasa... makan apa? Dia kata.. dia haus sgt.. panas.. pastu Alysya bli la air sirap kat kantin. Eh.. pelik lak aku... mana dia dpt duit coz aku mmg x bg duit belanja. Alysya kata... td nk g school wan bg singgit. Good job wannn. Terus aku ckp kat mak aku... kenapa bg duit... kalo ada duit konpem lah dia beli air. Mak aku ckp... ayah ko yg suh bagi... takut pengsan ke kat skolah nnti.. kesian la budak tu. Alololo... sweetnya atukkkk. Wan ngan Atuk x smpai hati tgok cucu dia keletihan kehausan. Tu yg ko naik tocang tu kan Alysyaaaaa.. So aku dh pesan kat mak aku... pasni jgn bg duit lg. Insyaallah dia leh thn tu. Aku bukan la beria nak paksa anak puasa. Aku cuma nk didik dia puasa n solat. Biasalah bdk2 mstilah merengek2 nak air.. tp kita as parent kita tau kemampuan anak kita. Dalam nak mengajar mestilah ada ketegasan jugak. Abis setiap kali merengek nak air... nak makan... kita bagi.. bila pulak dia nak puasa. Bukannya kejam.. sapa tak sayangkan anak. Tengoklah keadaan anak tu cemana. Kalo dah lembek angkat jari pon takleh... bibir dah biru pon ko x bg dia minum or makan... itu mmg kejam n bodoh namanya.

Eh... terbebel pnjg lebar plak. Ok lah sambung lg citer... Masa nk gerak balik umah, aku tanya Alysya nak mkn apa sahur nanti... dia kata dia nk mkn mee goreng. Baiklah anak... jom bang kita singgah kedai beli brg.



Malam td dlm kul 11 lebih gitu.. gigih bersihkan udang, siang sayur siapkan bahan nk goreng mee. So pagi2 sng sket.



Auwww... pagi ni gigih plak ai snap pic. Almaklum laki tgh tido... so xdelah kata2 kutukan yg didengari. Biarlah aku nak snap pix pon kan. Aku yg penat masak... bknnya aku beli kat kedai pastu snap pix pastu claim aku yg masak... hahaha...



Snap pkai phone jer sumer terus transfer kat ipad. Koser haku nak edit2 boh watermark segala. Tak larat la... ai puasa hri ni... hahaha



Letak sayur ngan udang jer...sbb Alysya peminat udang sama mcm mak dia. Takde ayam pon... sbb smlm nk bli ayam.. rmai plk org kt tmpat ayam tu.. malas nk tggu lama2.



Bangun sahur kenmain...ko jgn x puasa plak hri ni... x puasa siap!!! Amboihhh garangnya mak dia...hahaha



Pinggan aku...kulit udang dah bersepah kat tepi sbb kena kopek kulit untuk tuan puteri tu.

ok ler... nnti sembang lg..

- Posted using BlogPress from my iPad

3 comments:

Hirda Ibrahim said...

tak pasai2 kantoi 1st day posa!!
hahaha... biasalah ko.. atok nenek ni bab cucu semua kesian. time kita kecik2 skit punya jegil2 mata ke time kita dok merengek nak buka puasa.

wahhh... gila menarik nampak mee goreng ko tu. aku ni gak yg tak pass2 goreng me.
camna tu??

lieyalatif said...

kah kah kah..tegelak2 aku tau sham...gitule kooo...atuk mmg selalu cover cucu hahhhahhah...takpe ko, ari pertama jek tu....lepas2 ni sure okey punye...tahun lepas pun echa yg kental puase dari anak2 aku ko...don worry la...

teliur tgk mee ko...sabtu aku nak buat berbuke mee goreng basah la...adoi syedaappnyer....

Puan Mimi said...

haha betul tu ko.. kita melatih anak berpuasa.. bukan memaksa anak berpuasa. kalau dah tak larat jangan la kejam sangat kan..

pompuan... menarik giler mee goreng ko.. aku jd terliur2 ni.. nanti aku datang umah ko, tolong masak mee goreng sedap ni yer.. hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails