Wednesday, November 06, 2013

Meatball Homemade Ala2 Ikea

Wahhh... kelas ko jahhhh...title cannot go...kuakakaka... Bajet chef ker pon. Chef utk laki ngan anak buleh ler. Ni citer hari Ahad lepas... boring2 dok umah tetiba rasa nk buat meatball homemade pulak. Lagi pon hari tu masa suruh Cooi beli minced meat Ramly dia tnya nak masak apa? So aku dah poyo siap2... nak buat meatball!! Beli dkt seminggu buatnya tak jugak. Bila Cooi tnya... aku jawab tggu lah weken. So nak xnak kena la buat jugak... kang kena kutuk...makan tahun x abis kutukan dia.

 Daging yang dah siap diguli2kan. Masa ni cuak gak takut meatball tak menjadi.

Resepi : 
  1.  Minced meat (aku guna Ramly)
  2. Bawang putih yang diracik halussss
  3. Bawang besar yang diracik halussss
  4. 1-2 biji telur
  5. Blackpepper
  6. Sedikit garam
  7. Lada sulah. 
  8. Gaulkan hingga sebati kesemua bahan dan bentukkan bulat2 spt gambar di atas.
Note : Boleh gugel resepi meatball kt internet..ada macam2 cara org buat... kebanyakan cmpur tepung gandung & bread crumbs... tp aku malas nk letak.


Lepas dah siap bulatkan kesemua daging tadi.. kita kukus pulak bg dia masak. Tadi aku bulatkan besar2 gak..tp bila dah kukus dia mcm mengecut sket. Hantam sajalahhh jnji dia x brsepai sudah.


Setelah dikukus hingga masak.. aku goreng pulak meatball tu dengan sedikit butter. Goreng guna non stick pan yer adik2. Goreng sekejap je..bg kaler dia coklat2 sket.


Rupa meatball selepas digoreng sekejap dengan butter. Wahhh... berbunga2 riang hati ini bila tgok meatball ni dah macam ala2 rupa meatball kat Ikea tu. Sedap tak sedap belakang kira... yg penting rupa dah ada..


 Simbahkan pulak meatball tu dengan mushroom gravy. Ada aku share resepi kat SINI. Hari Ahad tu Cooi g ofis setelkan keje. Bila dia balik sepantas kilat aku hidangkan smbil tunggu komen dia. Nasib baik Cooi kata sedap... and yg penting dia suruh buat lagi nnti. Sedap sgt lah tu yer bang.. hahaha sendiri perasan.


 Masa gugel resepi meatball homemade..ada trjumpa dorang guna meatball brand Marina tu je. Aku pon salu gak beli brand Marina ni...kdg2 saja letak kat spaghetti.. mmg sedap giler. So kalo malas nk buat meatball sendiri bolehlah beli meatball brand Marina ni. Satu pack ada 20 biji..harga dlm RM12 -14. Nnti tinggal buat sauce dia jer. Apa??? buat sauce pon malas?? Ni kalo dah pemalas sgt xtau la aku nk ckp apa.. makan ko nak... masak xnak. Kalo sumernya malas... ko start keta.. ko pegi jer la Ikea tu ha.. abih citer.





4 comments:

Cik Puan Mimi said...

oklah tu poms, sedap je aku rasa.. dah tak yah gi ikea lagi pasni.. boleh je buat sendiri.. banyak lg dapat kan. yg penting laki pun suka..

lizz said...

Waa bestnyer kena buat jugak ni...maklumla dah jauh ngan ikea teringin boleh wat sendiri...

lieyalatif said...

perghhh menarik beb!!! ooo rupenye kukus dulu pastu baru goreng...ye la risau gak aku kalo daging tu masakkan kan poms...ehh akusuke laaa...nanti nak try le respi ko nie...akan aku beli daging kisar ramly tu......

Emy Omar said...

Aku dah tertelan2 air liur ni sham!!Esok harus try juga la hahahah tq resipi itu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails