Monday, June 14, 2010

dengan hidung mancung tp kembang kuncup saya mengisytiharkan..

bahawa anak debab lagi comel kesayangan saya ini telah DIAPERS FREE!!!!!.Syukur alhamdulillah..akhirnya bebas gak montot comel budak nih dari dibaluti diapers itu... sgt2 lega bila echa dgn sendirinya, tanpa paksaan xnk lg pakai diapers...




segala2nya bermula pada 26/05/10 hari tu... aku balik keje, aku tgk montot dia kempis je. Aku tnya mak aku..

Aku : "alysya x pakai pempes ke mak??
Omak den : "ntah dari pg tadi dia xmo pakai"..
Aku : "Ye ke... ada ker trkucil kt mana?"
Omak den : "Takde plak...elok je.. kojap2 den sughuh dio koncing" (hrp maklum yer mak aku speaking N9..hahaha)
Aku : "hmm xpe la..elok la x kencing..kang penat plak mak nk mengemop"

Pastu kitorang terus la naik umah. Situasi di rumah aku...

Aku : "Chaa..meh sini ummi pakaikan pempes meh.."
Echa : "Tak nakkkk... echa nk skolah la..mana boleh pakai pempes"
Aku : "Iyer...nk skolah?? hmm kalo nk skolah xmo pakai pempes eh.."
Echa : "ok"

Tapi bila dia dah tido..pelan2 aku pakaikan gak dia diaper coz aku ni mmg rajin pemalas yg hamat. Karang kot kang echa terbabas plak trkencing atas tilam..x koser aku pagi2 tgh kelam kabut tu brsiap nk pi kerja, kang sibuk2 plak nk membasuh cadar dia.

So..dlm seminggu la perkara yg sama berulang...smpai la pada 05/06/10, aku trpikir, biar je la echa x pakai pempes masa tido pon..kalo x smpai bila dia nk pndai kan.. so start dari tarikh tu echa mmg x pakai pempes lgsung..dan aku dah penah bwk dia brjalan g tg. malim, pg klcc, pg sg. wang, blk kg sumer x pakai pempes.. so dgn konpidennya hari ni aku isytiharkan echa DIAPERS FREE!!!..hehehe biarla wpon kira lewat jugak (coz ada org lg awal..tp echa pada umur dia 3yr 7 mos bru nk diapers fress.. x kesahlah org nk kata aku hover.. tp sbagai seorang ibu.. korang pon paham apa yg aku rasa kan??

Sebelom ni aku dok risau je, dok pikir nape anak aku lmbt sgt nk diapers free.. mcm2 gak org bg petua/ cara kt aku..tp yg aku pikir aku x smpai hati nk buat.. sbb mcm mndera plak kann..nk pukul2 aku x sggup... tp aku rasa lega bila mimi ckp ngan aku.."xpe la biar lmbt..sbb 1 hari nnti dia akan berenti dgn sndirinya..jgn pedulik ckp org...." yer betul ckp ko mimi...echa dgn sndiri nya xmo pakai pempes...tiada paksaan dari aku...tanpa perlu aku marah2 dia...tanpa perlu aku pukul2 dia..alhamdulillah..aku bersyukur.

So pada yg lain, korang brsabar la kalo anak korang lom diapers free lg.. insyaallah satu hari nnti dia pon akan mengikut jejak echa jugak.


"saya dah diapers free tauuu.. suka la ummi sy, sbb selamat la duit dia dri kena bli diapers sy setiap bulan..hehehe"


11 comments:

Jasfyra said...

bagus la echa..pandai dia stop sendiri kan.aku pun cam ko ngan kak mimi.biar anak stop sendiri.jgn dengar ckp2 org..kadang aku geram gak bila org ckp "eh, anak dah besar pakai pampers lg?" "eh,anak dah besar nyusu dlm botol lg?" sibuk je tau..sukati aku la...hahahaha

apa2 pun tahniah echa.. :)

Hirda Ibrahim said...

bestnya pompuannnn
save duit nk beli diaper...
hardy seperti biasa, sgt suka bila aku pakaikan diaper coz dia pun pemalas cam mak dia gak.. hahahah

mcm kata mimi, nanti dia dh besaq dia tau le berhenti sendiri.

apa2 pun congrats echa.. aunty so proud of u....

☆ lieya latif ☆ said...

yeah!! tahniah!! betul tu sham, jgn pakse anak...ajar tu boleh, tapi jgn push sangat...tibe masenye die akan berhenti sendiri...cam aku plak, aku mmg ajar mia free diapers....so far die cpt, mija plak aku tak ajar sebab die telebih manje...last2 die sendiri takmo pki pampers same cam echa ni hah......

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

bravo ler echa...
clap clap clap..
batrice diapers free siang hari jer..
mlm still aku balut ngan pampers gark ko..tak larat aku kalau dia terkucil..

tp lately nie...bila nak kencing time dia tengah2 tido...dia kejut aku nak kencing...tp plak mata tak leh nak buka2...ha ha ah...

Softtouch [Hanim] said...

gud girl echa..kira cpt tau..danish lg lmbat sy bersalin ni baru malam2 dia xpakai pampers..umur dua 4 tahun++..tetiba jer malam2 xnak pakai pampers...sy pun malas jgk mcm sham takut dia terlajak kencing kat katil lg haru nk jemur2 semua..he hehe

betul lah sham nnti dgn sendirinya dia akan xnak..betul sy sokong ckp kwn sham tu..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

alhamdullilah lega dah sekarang kan.. dah tak yah pikir2 lagi.. aku memang yakin, bila anak2 dah besar, dia akan sendirinyer tak mo dah pakai pampers. dorang pun tak selesa gak..

congrats echa..

*∽ IZAN ∽* said...

wah good girlll Echa...!
Mama belanja apa tu Echa dah diaper Free..? he he. lepas ni leh masuk tabung duit tu kann!

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

yeyeye tahniah echa !!! betul tu..jgn dipaksa... bila tiba masa dan ketikanya akan free diapers la anak kita... hehehe yiehaaaaaaa cayalah echa!!!

Mimi said...

betullll....Najeeb pun aku still pakaikan diapers waktu tido petang and tido malam, hentam je la selagi ada size diapers ko bole muat..da bapaknyer belikan, mak blasah je..muahah..tp slowly la aku ajar perlahan2 sbbnyer nx year dah nk tadika kan insyaAllah..

Emy Omar said...

Bagus la Echa..caiyok2..
sham,pedulikan apa orang cakap sebab Erfan kita pun baru je diapers free bulan lepas..Erfan tu bulan 11 ni 4 tahun tau..kalau nak banding dengan memang la jauh beza sebab abg dia masuk 2 thn je dah stop tapi budak2 ni lain2 peduli apa orang kata lagi pun duit kita yang keluarkan utk beli diapers anak hahaha..

atty's said...

wah ..tahniah echa..gudgirl..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails