Wednesday, September 08, 2010

Menjelang Hari Raya..

lg berapa hari je nk raya kan.. mesti masing2 sumer dan menggelejat nk balik beraya kt kg. dah x sabar nk pakai baju raya, kasut raya. tak sabar nk collect duit raya anak..hehehe.
ok meh kita tgh persiapan kitorang tahun ni.. last year aku dpt tag pasal persiapan raya 2009.. tp this year xde tag2 aku je yg brsemangat nk citer pasal prsiapan raya nih..

1. Baju Raya

tiap2 tahun salu baju kurung raya aku sediakan selai jer.. tp tahun ni mak buat 2 pasang, coz masa kt bandung ari tu ada bli kain, so alang2 antar je kat tailor suh jahit skali. Semalam baru je pi amik baju. Tp sepasang lg lom siap, dia kata ari rabu baru leh amik. Tpi xpe la x kesah yg penting baju yg nk dipakai pada pagi raya pertama dah siap. Tema kitorang tahun ni adalah HIJAU. Untuk cooi pon baju melayu dah siap.  Siap bli sampin baru lg thn ni.


 2. Untuk Anak

tiap2 tahun budak dobot ni gak yg untung. Baju dia mmg byk aku bli, but still rasa cam echa xde baju nk pakai. Apsal ehh?? Tahun ni pon baju kurung echa aku buat lebih smpai 3 pasang. Last year baju kurung sepasang je. Sakan ko yer echa tahun nih. Baju casual pon byk. Mmg dah siap bli sblom poser ari tu lg. So bulan puasa ni xde la letih/ kelam kabut nk pi shopping baju lg.


3. Kasut Raya

vavava.. jgn trkejut tgk echa nnti pakai wedges di pagi raya yer. Sgt ler mak bedah echa nnti, ngan baju kurungnyer brjalan melenggang pakai wedges. Hahaha. Tak sabar aku nk tgk cemana rupa dia nnti. Echa suker giler wedges nih. Masa bli hari tu dia terus pakai dah. Smpai umah aku terus sorok atas lemari. Kalo x, lunyai dia kejekan hari2 x smpat tggu raya.


wedges from Treehouse - untuk dipakai brsama baju kurung





kasut utk pakai ngan baju casual


haaa.. yg ni plak kasut omak eh.. plan nk bli wedges Charles & Keith..tp xdak plk yg brkenan.. so bli je kt sheerberry OU ni ha. ok la tu


4. Henbeg Raya
  
fuyohhh over kan siap ada henbeg raya.. kuakaka .. alahai saja je bagi gempak. padahal henbeg tu dah bli 3 bulan lepas. Tp sanggup tak pakai lg semata2 nk pakai masa raya nnti. Ala...henbeg biasa2 je bkn henbeg designer pon. Mak mana la mampu nk bli henbeg mahal2. Beli kt Charles & Keith sudehhh.
  





5. Kuih Raya

tahun ni x bli byk sgt coz selalu pon mmbazir je. Ada la beli 4-5 jenis. Tu pon setiap jenis beli 50pcs je. Kalo rajin rasa cam nk buat biskut cornflakes, tu pon kalo sempat la.


6. Perabot Baru

ehhh...rasa cam makcik2 plak kan.. bila raya je abis sumer perabot nk ditukar. Ko ingat laki ko cap duit? Tahun ni xde perabot baru. Pakai je apa yg ada.


7. Langsir Baru

Tahun ni pon xde tukar langsir gak. Tahun ni masuk 3 kali dah aku pakai yg sama. Arghh x yah mmbazir. Pakai je apa yg ada. Tapi mak aku ada sedekah langsir utk bilik. Yahuuu..tq makk.

8. Duit Raya

da siap tukar dah. Sib baik la anak buah belah aku x ramai. Anak akak aku 2 org je. Pastu anak kazen ada sorang je. Selamat duit aku. Tp belah cooi brderet2. Demam la ko nk ngulur duit raya.


9. Balik Kampung

cam biasa xde gilir2. Mak kan dictator. hahaha. Takdelah.. umah PIL aku kan dekat je. So cooi mmg dah setuju, tiap2 pagi raya mmg beraya kt umah mak aku dulu. So lepas Zohor/ Jumaat baru gerak balik umah PIL. Tahun ni aku x amik cuti panjang, so hari Ahad dah balik umah semula coz Isnin (13/09/10) aku dah start keje. Ari jumaat (16/09/10) aku amik cuti coz nk smbung ngan cuti Hari Malaysia tu kan. Mesti ramai yg direct cuti panjang kan. Aku  xyah cuti lama2, bagi can kt org ofis yg kg. jauh2 tu cuti lelama balik kg. Meh biar aku yg jaga ofis yer. Cuti panjang2 pon bukan kemana-mana pon. Kampung pon sekangkang kera je.

5 comments:

Softtouch [Hanim] said...

sama mcm sy sham..rase mcm dah beli dah utk anak tp mcm xcukup je ..he he he

mesti cantik echa pakai wedges nnti..lawanya kasut2 dia tu..xsabar tggu darissa pndai jalan..bergaya sakan echa nnti nie..

skjp nya sham cuti..xpe jaga opis yer..semntara sham keje sy tgh hoyeh2 di kampung suami saya..he he he

selamat hari raya sham..maaf zahir batin..

zurazari said...

salam perkenalan...

selamat hari raye=))
semoga berbahagia d pg rayer..

Cik Nurul said...

kehkehkeh kelakarlah baca netry akak ni..wow handbag pink nak jugak!!!
office nurul memang setiap kali raya dapat cuti tanpa rekod 1 minggu hehehhe.baik hati akak bagi can orang kg jauh-jauh balik bercuti panjang.

Mimi said...

sama kita sham..aku pun kasi chance org yg nak balik kampung jauh2..aku jadi 'jaga' opis..hehe..tu yg esok pun kerja lagi nih...kui kui kui

Anonymous said...

This is a helpful suggestion.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails