Friday, May 11, 2012

@ KidZania

Alhamdulillah.. tercapai gak hajat nk bwk echa pi Kidzania. Teruja giler. Berjanji2 bagai  ngan Hirda nk pi sesama. Sbb kalo echa sorang x best la xde kawan. Kitorang parking keta kat Ikea je sbb nk bfast kat Ikea dlu. Nnti jalan kaki je pi KidZania, sbb dekat je. Cam biasa Hirda smpai awal giler, Ikea x bukak lg dia dh sampai. Ko bgun kul brpa poms??

mula2 hirda nk bli tix online awal2. Tp aku kata xyah, sbb kita pi weekday, sure org x ramai. Nnti dah dkt baru la kita beli. Skali lepas gugel, aku baca ramai je yg snggup pontengkan anak skolah nk bwk pi KidZania ni. Terus ckp ngan hirda, pompuan.. kita kena bli online nmpk gayanya. So hari Jumaat b4 pi tu Hirda blikan thru online.
Tix price : Adult (18 - 59 yrs RM35, Kids (4-17 yrs RM55), Kids (2-3 yrs RM35).
Leh refer kt sini...KIDZANIA


tengah queue nak collect tag n cheque


semua kena pakai tag kt tangan. Sbb setiap kali dorang nk buat sesuatu job tu, staff kt situ akan scan tag tu dlu.


 Hirda sonok sgt la tu smpai trpejam2 mata dia...hahaha..jgn marah ye yang...




dapat sekali map ngan cheque 50 kidzos. Utk sesapa yg x tau.. kidzo tu adalah matawang di Kidzania. Boleh cashkan dan guna kat dlm Kidzania. Ada certain2 job kena byr dlu utk training, lesen dan mcm2. Lepas dah kerja, baru dpt gaji.




50 kidzos yang telah di-cash-kan.




hardy's 1st job as TM Engineer kalo x slp aku la. Time ni echa buat hal xmo buat. Sakit jantung aku jdnya. Dah bayo mahal2 skali ko xmo take part? Huihhh baraaa je hati mak ko ni.




 setelah dipujuk2 ngan penuh kasih sayang *mak ko bajet ibu mithali* baru la echa nak joint. Tu pon dok trgigit jari. Takpe la..janji ko nk buat.




 Alysya's 1st job as Travel Agent at CTC Travel Agency




 dorang kena buat pamphlet je and earn 8 kidzos.




 Good girl anak mama. Muka bangga dpt buat keje n dpt gaji.




 mula2 igat nk keje jd pump attendant ngan bomba, tp echa x layak jd pump attendant. Sbb dorang kena drive pi tmpat pump minyak tu. Kena amik lesen dlu baru leh drive. Tp x cukup ketinggian pulak. Frust anak aku. Kalo ada driver yg xde pasangan, boleh la tumpang utk jd pump attendant. So xpe la anak, kita pi cari kerja yg org x ramai buat k. Nah...ko pi jd tukang cat yer..




 cat betul2 yer.. nnti leh tolong abah cat umah. Eh mak ko ni dlu, umah wan ko tu, mak ko ni yg cat kan tau. Time nak raya, nak tunang, nak kawin.. mak ko ni la jd tukang catnya ngan mak teh ko.




jadi tukang cat pon dpt 8 kidzos


knmain hepi budak2 ni dpt gaji. Kalo dpt in RM kan lg best. Hahaha.




Apply job as a window washer. B4 start keje, kena briefing dlu. Dia ajar step by step cara yg betul nk cuci. Eh...mamat ni leh tahan hensemmm...Amboiii gataiii mak ko echa..




Si kidal tekun buat kerja. Bagus!! kerja rajin2 k. Lepas dah setel keje window washer, kitorang stop for lunch. Boleh tahan mahal jugak price food kt Kidzania ni. Aku yg anak sorang ni pon terasa. Camne la kalo org yg bwk anak ramai tu. Tp..lupa plk aku nk amik gambar food yg kitorang makan. Food biasa2 je. Tgok rupa pon sedih. Tp sbb dah lapar, makan je la.




Ni kat area Air Asia. Nak apply jd pilot pulak. Tp time queue, dorang asik kena potong line je. Pastu riuh yg amat kt sini. Ramai yg nk keje pilot ngan flight attendant. Lama2 echa dah hilang mood. Terus xmo keje. Hardy je buat sorang2. Frust aku. Dapat la echa cubitan sayang *la sangat* dari mak dia.


 see.. betapa lumayannya keje jd pilot. Dpt 15 kidzos tu. Mak ko mata duitan ok. Tak pasal2 dah rugi kat sini...aisehhh




Sementara tggu hardy abis job pilot dia, layan tekak echa jap. Tetiba ko nk makan macam2 kt dalam ni kan. Sosej cheese ni, seketul rm4.80 n mineral water rm3. Beria makan siap ckp sedappp sgt sosej. Abis?? selalu mak ko rebus smpai sepeket, xde lak ko nk makan kan???





Keje kat Dell pulak as Jr. Notebook Engineer. Cantik sgt uniform dell ni. Putih bersih lg suci. Setiap kali pakai uniform, budak 2 org ni will pose dpt mak2 dia. Bagusss sgt...sgt memahami jiwa mak2 korang kan.




kecik2 dah tekun bekerja. Sesuatu yg bagus utk train anak2 kita mengalami pengalaman dunia org dewasa.




earn 10 kidzos n dpt certificate jugekkk




kelassss... kena frame ni



KPJ Specialist Hospital nk buat endoscopic




Boleh tahan gak gaji 10 kidzos




comeinya uniform kaler hijau




apa la yg echa kena buat tu... Sib baik ko x melalak panic kt situ kan echa




at next room ada nursery. Comei je sumer pakai baju pink. Tp echa n hardy x smpat nk keje ni...rugi betul rasanya




woitttt...pi keja la.. mati la patient ko tu. Org sibuk merawat pesakit, bdk 2 org ni leh plak brgambar kt situ, siap peace lg..hahaha




Mak ko x merasa nk keje kat Media Prima, so jd la berangan kalo anak dpt keje jd personality tv kt sini. 




Tapi sebab dorang tu kecik lg, x dpt la jd pembaca berita. Kena keje blakang tabir jd crew je. Tekan2 button..hahahah. Jadi la kannn.




kat sini best sbb parents leh masuk jd penonton




Tetiba berangan ada anak sepasang boy & girl. Syoknyerrr




kat poslaju jadi courier...hahaha








kena hantar n amik parcel/ document. Mujur ada 2 org yg dah besar, so follow je la budak2 tu smbil tolak trolley. Itu pon dah trsesat2. Ikut hati, meh sini aku tunjukkan jalan.




jadi pekerja binaan pulak..hahaha. kelakar. tp echa suka keje ni sbb susun batu bata tu dah ala2 main lego je.




 Lepas jd pekerja binaan ni, echa ngan hardy jd shopper pulak. Tp time tu, batery camera dah kong. So aku snap pakai ipad je. Gambar x brapa clear la pulak.




Tapi nk jd shopper kena byr 3 kidzos. Kalo keje cashier baru dpt 8 kidzos x slp aku. Dorang will bg/ baca list brg apa yg nk dibeli n budak2 ni kena amik brg2 tu masuk dlm trolley n pi counter.




budak baju hijau tu jd cashier. Tengah scan harga barang. Cam real je kan. Siap kuar sumer list brg n hrga kat screen tu, mcm kita shopping groceries. Dah abis shopping, skali dpt plak balik 5 kidzos. Hehehe.. ok gak kan.








pic from official photog. 3 keping = rm50. Sekeping rm20. Time anak aku keja pakai uniform lawa2 xde plak off. photog dia dtg amik gambo. Tak pe lah..dah echa nk sgt, aku bli je la gambor ni. Telan airlio je la nk bayar.


Sudahnya smpai kul 5 la kitorang kat dalam tu. Mmg menggunakan sebaiknya masa yg diberi. Yer la, rugi la kalo masuk kejap je, tp bayar mahal. Echa enjoy sgt, wpon mula2 dia malu2 n takut2. Sumer gaji yg echa dpt, ada lg aku simpan, x redeem apa2 pon kt dalam tu, sbb x cukup..hahaha. Nmpk gayanya, mcm kena pi lagi je. Tp nnti la echa, tggu makpak ko simpan duit dlu. Pegi hari tu je dah kopak duit mak ko. Ngan tix lagi, makan lagi. Tengok la, ada rezki, kita pergi lagi. 


Korang semua, pi la bwk anak korang ke KiDZania tu. Mmg best sgt. Mesti anak2 enjoy.






6 comments:

mamyharraz said...

tq for sharing

dah lama tertanya-tanya ttg kid's zania ni.akhirnya temu jugak jawapan kt sini.

happening sgt dan real je situasi kt situ alahaiiii sy sbg mak yg teruja lebih2 tak sabar nak bwk my boy kesini.

tak rugi sham beli pic alysya tu sbb semua comel :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

teringin nak bawak anak2 tp lum kesempatan lg

Emy Omar said...

Adoi teringinnya nak bawak budak2 tu pegi Sham,2 jejaka saya tu dah bising dah bila nak pegi kidzania.Tapi bila baca entry ni fikir 2-3 kali pulak.Sebab cik Mia tu sure segan2 nak buat keje kalau pegi.Dah bayar segan2 rugi la kan hihihi Insyallah,1 hari yg Melaka cuti(yg pasti bukan school holiday) nak angkut budak2 ni ke sana la

Softtouch [Hanim] said...

mmg nk bwk danish p sini tp bila tgk mcm kene que sy rs mcm kene tinggalkan dicha la..ye la aktivitinya byk takut dicha ngamuk plak nk tunggu bratur lama2...kang anak ngamuk ngan sy sekali mngamuk.hehehhee

thanx sham sudi share..br la nmpak gambaran sebenar kidzania tu

Hirda Ibrahim said...

yer pompuan, memang kena pi lagi ni.

so bila kita nk amik cuti bwk derang lg? tahun dpn dh susah dah. derang dh darjah satu.

aku sorokkan duit hardy tu fr dia. coz dia x habis2 sibuk nk kuarkan & kira.

wanie said...

bestnye..macam2 pekerjaan ade tu..hari tu irfan pegi trip school dia..tapi dapat jadi main 2 jenis pekerjaan je..tak puas dia...nak kena bawak dia pegi lagi ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails