Wednesday, April 10, 2013

Kitchen Cabinet

Meh nk share pasal kitchen cabinet (KC) plk. KC ni la part yg paling aku excited masa nak reno umah kitorang ni. Maklum ler dapur asal kecit cinonet jer.

 Ini ler rupa dapur asal. Yang cooi berdiri tu ada pintu nak ke yard. Kat yard tu la sepatutnya tempat letak washing machine. Kira situ lah tmpat nak mendobi. Tapi sebab kecik sgt dapur asal.. so kitorang pecahkan dinding yard tu n sambungkan jd dapur. Yer la... dapur kecik mcm tu... takat nak masak megi buleh la... Wahhhh wahhhh... gaya macam terer masak jer shamsinar yerrrrr

 Setelah yard dipecahkan and KC pon dah siap. Takder la besar sgt... tp ok la dari yg asal. Untuk KC kitorang sepakat pilih jenis kayu. Mula2 mmg igt nak buat jenis 3G glass.. tp time survey KC ada masuk satu kedai KC tu.. skali tgok display cabinet dia guna material melamine yang macam kaler coklat base cabinet aku ni... terus kitorang jatuh chentaaaa... eh cantiknyaaaaaa yg niiii... nampak damai jer kat dapur tu and kitorang suruh dia buat corak tu melintang supaya dapur nmpk lg luas. Korang boleh pilih nak suruh dia buat melintang or menegak... xde hal punya. Table top pulak kitorang buat jenis concrete... tahan lasak and senang nak jaga.

Untuk wall cabinet kitorang pilih kaler putih... tp bukan yg jenis plain tu. Kitorang pilih yg ada line2 timbul macam pic kat bawah ni..



Nampak tu... ada structure kan... pon kitorang suh dia buat melintang gak... supaya sama ngan base cabinet tu. Nampak pelik ker kaler lain2?? Tapi percaya lah... x pelik ok... malah cantik sangat... bg aku la nmpk cantik... hahaha.. maklum la kitchen cabinet ni la yg paling lama and paling cerewet kitorang nak decide. Berbulan2 survey tauuu. Sampai ke Kajang la aku survey. Masa tu mcm dah ok nak buat KC ngan Intech Kitchen yg femes tu.. quotation dia bg pon ok ngan bajet kitorang. Tapi masa tu x decide lg nak pecahkan yard. And bila terpaksa jugak pecahkan yard... so kitorang decide nak buat semua ngan contractor yg sama. Leceh nak buat lain2 org. Dah tgok hasil kerja Alex ni pon bagus and kemas.. so buat jer la ngan dia.

 Hood and hob aku beli brand Elba jer. Hood pon cari yg jenis slim mcm ni. Untuk rumah jenis apartment x sesuai pakai yg ada chimneyhood tu. Ni info yg aku dpt masa nk survey hood n hob ni ler. Maafkan saya...kalo salah.

Untuk backsplash mosaic kat wall tu... mosaic kitorang g beli sendiri kat kedai area Jalan Ipoh tu. Mula2 igt nak buat kat area tmpat masak ni jer... tp sbb dpt beli mosaic tu ngan harga yg murah... so kitorang buat terus kat sumer wall area KC. Alex pon kata dia x caj extra untuk pasang mosaic ni... bagussss.

Ehhh saja nk citer... masa nak beli mosaic ni ler aku terserempak ngan Remy Ishak uolllsss.... auwwww tetiba mode gatai kuar. Hensemmmm sgt... terus ai gelabah... hahaha... motip nak gelabah?.. Yer la.. gelabah la.. sbb nk snap pic ngan dia... tp maluuuu... Sudahnya dok jeling2 jer. Dah ler sama2 kuar masuk kedai sepanjang jalan tu... eiii gerammm jer. Kalo time tu ngan bff sure dah trgedik2 snap pic byk ngan Remy Ishak. Tapi ni ngan laki... Co'oi dok gelakkan aku jer... nyampahhh..


Yard dah xde.. so washing machine kitorang letak sebelah KC. Ok gak mcm ni... sambil2 masak leh basuh kain skali. Suker sgt sbb Alex tu tinggikan sket tmpat letak washing machine. Ruang letak fridge pon dia buat mcm tu gak. Pastu perasan tak... tiles tempat dia tinggikan tu.. tang bucu tu x tajam.. so x bahaya la kot2 tersepak ke kan.

 Dish drainer betul2 atas sinki. Mmg menyenangkan sgt... lepas basuh pinggan leh terus tangkup pinggan kt situ. Yang bestnya... Alex bg free jer dish drainer ni... sukerrrrr..

 Untuk pintu KC kat sinki tu.. aku suruh Alex tu buatkan lubang angin mcm dlm gambar tu. Coz area sinki tu kan sejuk n lembab so bila buat lubang angin tu ada ler pengudaraan. Insyallah pintu KC dpt tahan lama.. maklum la KC aku jenis kayu. Lagi satu yg bagusnya.. table top concrete ni kat semua bucu ngan tepi.. Alex tu asah supaya dia x tajam. Aku nk explain pon x reti la... tp tepi2 tu sumer licin je. Tak sumer contractor buat mcm ni.. ada yg biar je tepi2 tu tajam. Bahaya ok...

 Masa nak pilih paip kat sinki pon jenuh gak.. kejap nak yg macam tu... bila tgok yg ni... nak mcm ni pulak. Sumer cantik2 n ada kegunaan trsendiri. Setelah pikir masak2 dan dgn bajet yg ada... kami pilih yg jenis mcm ni. Yang kepala halus sket tu patutnya untuk sambung ngan water filter.. tp water filter lom beli lg.

Pastu yg paling suka sbb dia jenis matte (satin) so dia x kilat. Aku x suker yg jenis kilat tu. Yang jenis matte ni cam kelassss jer... hahaha.. perasan. Harga pon ok... sbb dah survey byk kedai. Aku beli kat area Kepong... nama kedai dia Big Bath. Ada gak branch kat Puchong, Balakong, Johor Bahru n Kota Kinabalu.

 Eh ada udang plk dlm sinki... hehehe tgh siap nk masak..smpat amik pic jap. Sink ni pon aku beli yg matte gak dan jenis undermount. Sink jenis undermount ni elok sbb air x melimpah keluar n masuk kat celah2 sink. Lagi satu tips.. kalo beli sink pilih yg tebal at least 1" n jenis dalam. Nak single bowl or double bowl trpulang la pada korang. Kalo dapur besar leh la pakai double bowl. Dapur aku ciput jer so pakai yg single bowl jer. Sink ni kitorang beli kat kedai sebelah Big Bath tu. Time tu ada offer n harganya murah juger. Biasa la aku... mesti nak yg murah tapi best dan cun... hahaha. Eh benda murah n bagus ...sapa taknak??? Korang taknak??? Aku nakkkk..

 Brand Piranha ko... kekeke. Masa beli ni aku nak gelak jer tgok brand dia... tp dah belek2.. rasa mcm sink ni quality bagus so aku beli jer la. Yg penting harga murah. Skali pegi Aino.. aku tgok sink dia pon brand Piranha gak... harga hmmmmm... paham2 jer la. Tapi xtau la brand Piranha yg sama ke tak.

 Yang ni pon aku suker sbb Alex buat table top kat area sinki ni rendah sket. So kalo basuh pinggan xde la air tu trpercik meleleh ke bawah. Bagus kan???


  Nampak tak... dia rendah sket kan...dari belah2 tepi sinki sampai ke dinding tmpat sangkut sudip dia buat rendah sket. So kalo ada air..sng nak lap n alirkan masuk ke sink.

 Rail untuk sangkut segala sudip ni aku beli kat Aino. Ada dua size.. yg pnjang RM26.. yg pendek sket RM23. S-Hook tu plk aku beli kat Ikea jer. Ada container gak untuk letak senduk, sudu ke apa ker. Ekceli aku berkenan container yg petak.. tp harga dia mak aihhh... mahal ler plk. Leh dpt 2 bijik jenis bulat mcm ni... phuiii..

 Kecik jer dapur aku kan... kalo x pecah yard xtau ler cemana nk masak. Tp ada gak org kt sini x pecahkan yard tp dorang extend sket wall kat tepi dinding fridge aku tu n sambung buat cabinet kt situ. Pon ok gak... tp nmpk sempit sket ler. Apa-apa pon taste memasing kan.

 Pendek kata... eh... knmain panjang berjela dok gebang ... skali tetiba pendek kata plak... hahaha.. Aku puas hati ngan KC aku ni. Giler x puas hati??? Banyak dah berabis lg ko x puas hati??? Nak kena lempang?? Kiranya puas hati la ngan hasil kerja Alex ni. Alhamdulillah. Lagi pon overall... byk idea aku gak. Sajer jer wat manis mulut tanya kat Co'oi... ok tak bang kalo roller blind ni amik design macam ni.. ok tak bang kalo sy pilih mosaic ni kaler ni... match tak??? Suami pon jawab... ntahh.. ok ker?? So dgn pantas aku jawab... ehhh mestilah ok... dah cun sgt nihhh. Hahaha... bijak tak?? Sendiri tanya... sendiri jawab balik. Sah2 aku yg nk masak kat dapur tu nnti kan... so biar la aku yg decide nak mcm mana. Itu pon Co'oi dah warning... kalo tak masak... siap!!! Elehhhh... kecohhh. Nnti aku msk la megi sedap2... kekeke...

Pasni kena la rajin masak.. hati pon berbunga2 jer dok kat dapur... knmain rajin mengelap dapur skang.. maklum la benda baru yer tak?? hahaha

Update :

Sesiapa yang berminat n nk bertanya quotation kitchen cabinet leh contact :

The Grade Construction & Renovation
Lot 210-4A,
Jalan Gombak Batu 4 1/4, Gombak,
53000 Kuala Lumpur.
Contact Person : Alex (012- 2326880)


- Posted using BlogPress from my iPad

42 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Akak, CANTIK NYA ! saya suka ! Ruang kecik pun nampak besar. Moden & kemas.. Akak patut letaklah no Alex tu, kot ada yang nak tanya rege dia kan

Puan Mimi said...

wah lantai pun ko tukar mozek sekali ek.. nampak cantik dah luas.. dapur ko sebelum pecah yard sebiji dapur aku rumah sentul, cuma aku tak pecah yard jek.. overall walaupun kecik, tp bila dah pecah dan buat style gini, nampak luas.. dapur ko pun nampak kemas jekk

lizz said...

cantik suka design kat dapur tu tambah2 tile tu...

Hirda Ibrahim said...

Serious cantikkkk..
aku sukaaaaaa....
tapi yg alex buat bucu bg bulat, area sink bg rendah skit tu sgt practical okeh.
1st time aku tgk contractor leh pikir nk buat camni. selalunya.. dh buat table top tu. dah!! sumbat je sink. settle!

ko kena share no alex. pastu sapa2 yg call dia bgtau recommended by shamisinar!!

Jasfyra said...

cantiknya...suka sgt!!
ce ko PM aku berapa kos buat KC ni..suka la hasil keje Alex ni.

Leesa Liisa said...

CANTEK!

CikW4nKemb4ng said...

Hi,

first time here, terus jatuh hati :) and if u dont mind, bole dpt contact no org reno tu? or org kitchen cabinet? workmanship sangat superb!saya suka....

Zana Nordin said...

smart weiii...
aku sukaaaaaa.....
and kerja si alex tu pun bagus and kemas.....suka idea dia tinggi rendahkan pada part yang sepatutnya....

Emy Omar said...

Cantik rumah ko sham..sangat berkenan dan tentunya berpuas hatikan. Kita memang ngidamla la backsplash mosaic tu sayangnya 9 thn dulu masa masuk rumah ni belum ada pattern cenggitu. Tenang dan nyaman je dapur tu Sham..baru la ada feel nak masak kan hihihi

Anonymous said...

Salam Sham. Akak nak mintak tolong Sham bagi contact no. Alex sb tengah cari kontraktor yang sesuai untuk renovate rumah.
No akak 0196642203


Tks a lot Sham

K Noreha

f.m.y said...

u... cer PM kos buat KC ni ngan page kontractor kalo ade.. Lawa & kemas la dapur u...

zfmy11@yahoo.com

chibi maruko said...

hi,,, boleh tak nak dapatkan no kontraktor tuh...ade website tak... niway dapur cantik ...kita suka...

salehamasrudin@gmail.com

iduraz said...

cun la kabinet kamu tuh..kemas jer nampak..leh email tk around brapa k tuk KC tu...ngah survey2 gak tuk rumah kecil saya..hee..lizdoera@gmail.com

Anonymous said...

sgt cantik KC you nie... boleh emailkan saya ctc no alex tu.. minxsakura007@gmail.com. tq ssgt...

Anonymous said...

hye, bleh email i no tepon alex? TIA
norliana277@yahoo.com

Yazid Aziz said...

Saya tgh mencari contractor yg hasil kerjanya berkenan di hati..boleh tlg bg contact no alex?? Email saya di yazid.abdaziz@gmail.com...tqvm

Anonymous said...

salam, boleh tak emailkan no tefon alex tu kt saya jugak munirah.razali1@gmail.com

nurmaia said...

salam boleh tau cost semua ni berapa n ada FB or email/no fon contractor ni x?

tq

Anonymous said...

hi..blh emelkan cost n contact alex ni..sy btgh cr contractor utk kitchen cabinet yg superb.
emel ke norsah19@gmail.com

Anonymous said...

Salam sis sy tgh cri kontrator untuk buat KC, kalau boleh nk mintak sis no alex.... email sy nordiela15@gmail.com terima kasih sis

muhammad basir abu bakar said...

ASSALAMUALAIKUM...MINTA EMELKAN NO KONTRAKTOR KITCHEN KABINET...

muhammad basir abu bakar said...

basirabubakar@gmail.com

Anonymous said...

Salam sis...

Leh bagi no tepon alex tu and lau tak keberatan berapa kos buat table top tu(per ft)??? Tima kasih

email:zjaamat@yahoo.com

Didie Kamila said...

Good info..btul la ssah nk cari yg reno and deco rumat apartment..kbykan landed house je..

jules said...

Salam. Nk tnya total cost bape sekali dgn pecahkan yard tu. Area tepi washing machine tu mmg tutup terus ke? Mcm rmh kt Lakeview Apartment.

nananuha said...

salam sis

boleh share tak total cost buat KC without pecahkan yard tu? tq

zetty Adila Mohd Ali said...

Hi dear,

berapak kos pecah yard dengan buat kc tu ya..

Anonymous said...

Kreatif betul and sangat cantik, kemas dapur awak. THanks for the info ye.

De Du said...

as salam sis... blh kongsi info berapa harga buat KC ni x?? plzz. sis... atau pun email pada saya epha_14@yahoo.com

sharin said...

hi sis...

boleh kongsikan kos buat KC & pecah yard..??

tgh buat kira2 skrang ni..

email ke mohdsharin@gmail.com

MOHAMMAD Taqulddin said...

boleh share kos dgn no cotractor x??

mtaqulddin@gmail.com

bakal duduk blok D

azreena Mahapaz said...

Salam shamsinar...boleh share brp kos kc and renovate dapur ni...saya pun teringin nak buat dgn alex...azreena77@gmail.com

teruterubozuloveshata said...

salam kak. boleh x nk tau harga cost pecah yard n buat kitchen cabinet nie? if dpt tau harga yg spend utk semua nie pun lg bgus 😊tq. tgh berkira2 nie..
hanakma@gmail.com

tiacastrova said...

Salam akak sham..blh kasi tau brp kos upah pecah yard n buat table top akak tu? Rmh sy pn de yard nk pecah kasi de ruang skit. Tq akak.. tiacastrova@gmail.com

raihanah said...

Mmg cantik kc tu

Anonymous said...

Nombor Alex mcm xaktif pun. Google nama company pun xdpt.. ada lg tak company ni

Suzana Ismail said...

Cntik la dia buat...kemas je..tp mlgnya saya dok rawang mcm jauh je nk amek ngan org ni...

Suzana Ismail said...

Cntik la dia buat...kemas je..tp mlgnya saya dok rawang mcm jauh je nk amek ngan org ni...

ellamirzah said...

Salam kak sham,

Cantik sgt dapur.. rumah sy sama saiz ngn akak.. tgh buat budget.. lantai alex buat skali ke.. boleh tau x overal cost.. email kat ellamirzah@gmail k..Tq

Anonymous said...

Assalamualaikum akak. Nak tanya sama ada sink brand piranha tu ada masalah atau sbb sy pun berminat utk beli sink yang sama. Tq

Heri h said...

Jika anda mencari org yg pakar dalam bidang2 berikut ini:
Wiring
Lampu 1 poin dalam rm.60.00
Plack poin 1 dalam 80
Hitter 1 poin dalam rm 250.00
Ac/aircond 1 poin rm 250.00
Kipas 1 poin rm 60.00
Semua itu tak termasuk pemasangan:
Pasang lampu 1 set rm 30.00
Pasang kipas rm 30.00
Pasang Ac/aircon rm 200.00
Pasang hitter / air panas rm 30.00
PAIP
Paip pecah dalam dinding RM 300.00 dan tergantung keadaan juga
Tukar mangkuk tandas rm 350.00 tergantung mangkuk tandas juga
Pasang paip baru rm.1000.00 tergantung keadaan jg
Tukar pintu Rm 350.00 tergantung pintu jg
Table top rm 2000.00 tergantung keadaan jg
kabinet rm 5000.00 bawah atas
Pasang mozek /TILES RM .........tergantung tiles
Cat satu rumah RM 700.00 tergantung cat jg
Jika anda berminat silahkan anda menhubungi kami di talian ini 0172943954
Kepuasan anda adalah impian kami

furniture klasik said...

penataan ruang yang bagus pak.. salam furniture jepara

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails