Tuesday, June 16, 2009

Resipinya...

hehehehe... saja jer nk wat entry baru..padahal leh edit jer pas2 letak resipi...tp nk jugak create new entry... memandangkan ada la 2-3 orang yg mintak resipi ni..maka aku ni pon ala2 chef wan la kan sibuk nk tayang resipi kt sini...alahaiiii...ekceli mak segan sbnrnya nk buh resipi....cam la hebat sgt menunya..pdhal tahhapahapa.. tp xpela ...demi tidak menghampakan korang sumer..nah amik ler resipi ni.. aper aku buh nama ekkk.. blasah jer la....

Macaroni Carbonara Mushroom Alysya.. (nk gak boh nama anak..)

Bahan2 :
2 ulas bawang putih - dicincang
daging kisar ramly (ikut suker la brp byk...cam aku yg kecik tu aku guna separuh)
macaroni (rebus dlu n tapis...)
1 tin prego carbonara mushroom (tin biru kecik)
sedikit garam
sedikit lada sulah (aku guna brand aji shio)
sedikit oregano (x buh pon xpe...tp nk bg gempak...ala2 terer masak..ko boh la benda pelik2 ni kannnnn...tp aku suke boh oregano ni..ada la rasa herbs sket)

Cara masak :

cam biasa..tumiskan bwg putih pas2 masukkan daging..agak2 daging tu da masak n air dia da kering sket.. tuangkan 1 tin carbonara mushroom tu..(tin tu jgn lak korang masukkan yer...isinya saje...) pas2 cmpakkan ler perisa sket spt garam, lada sulah ngan oregano tu.. ececehhh..org kalo terer masak ni mmg main cmpak2 n baling2 je kannnn..masak sekejap je pas2 balingkan ler macaroni yg korang da rebus td..kacau 10 saat bg sebati...da siappppp... kan aku da kata senang jer... sapa yg suker mushroom lebih..leh le tmbah mushroom...pas2 kalo nk bg lg creamy..leh la cmpak sekeping dua cheese ...mak aiiiii...konpem sodapppp.. da jgn tau nak mintak resipi jer... g buat cepatttt!!!!

12 comments:

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

ok cun ai lap u sham!! senang je rupanya.. adoi x saba nak buat..harap en abu + maryam suka ...klu aku dah buat aku amik pic n tunjuk kt ko..bukti tuh...

Zanna_MamaBatrice said...

nasib ko letak resepi
xde ler aku kepochi nak mintak nanti kan...
sharing is caring kan...

akan ku cuba sham..
tp tu arr...nanti aku gark yg sorang2 abiskan....laki aku bukan suka benda2 mcm nie.....adoi lerrrrrr

Softtouch [Hanim] said...

baru nk mintak resepi dah buh dah...sedaplah, nnti cube n bg danish makan..entah2 ibu dia yg mkn lebih..tq resepi tu

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

uih..bagus betullsiap ada resepi tu... bravo sham!!!

☆ lieya latif ☆ said...

tenkiu cikgu.....eh silap...tenkiu chef...hik hik hik

Puan Iza said...

Sham, aku pun nak try gaklah buat macaroni carbonara nie...mudah je cara buatnya :-). kebetulan kat umah aku ni mmg ada stok prego carbonara nie...daging cincang pun ada....malam nie bolehlah aku masak.....:-). Nanti aku snap pic jugak yea hehehhe

mekasih sham for the resepi :-)

Kasih Aleeya said...

bagus ko ni..cekap pantas tangkas.. kalah slogan polis.. campak2..baling2 mmg senang..tp aku kene gi kedai lah ni carik barang???? huihhhhhhhhhh..penatnyer gi kedaiiiiiiiiiiiiiiiiii....

Hirda Ibrahim said...

perghhh..kalu dh expert tu kan ko campakkk je segala kan? hahahha

weih..aku nk try gak..tunggu next week la. nk kena pi cari prego tu dulu....
rasa cam nk tambah button mushroom pun lagi best kan?

aku pun cukup suka pasta creamy2 camni. laki aku very the org melayu. x habis2 dgn nasi. last2 aku & hardy je habiskan.

liwaniel said...

dah ade resepinye..leh try buat nanti..tq2

~~ciklinn~~ said...

wah syidappnyerrrr..... cabonara pun feverett 2 anak teruna ku itu.....

ok2 aku buatt cepatttt..hahhaha

atty's said...

tq sham..for d resepi.

E-Marlin said...

huiyo...siap bg resipi tu....

saya x pnah makan macaroni ni...ntahla, tekak wanita melayu terakhir ni susah btul nak menerimanya hehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails