Thursday, July 22, 2010

help me!! nk mintak pendapat..tp kalo nk bagi pendapatan korang lg aku suker...

hmm cemana nk mula ehh..

ok camni.. lately ni, aku dok pikir je pasal echa nk g school nx year. Macam2 bnda bermain di fikiran aku nih. Antara isu dan masalah yg berbangkit adalah :

1. Umur echa genap 4 tahun pada 29/10/10 ni.. so kalo dia pegi school nx year, umur dia masa tu dlm 4yr 2 mos camtu.

2. Ok, kalo echa g school, apakah tempat yg patut aku hantar. Kalo ikut ati, harus la nk hntar kt tempat yg gempak2 mcm Smart Reader or Genius Aulad or q-dess or tempat2 lain la yg gempak. Tp tu kalo byk duit la kan. Nk hantar anak pegi sekolah mcm tu besar belanjanya. Mau cecah ribu riban. Kalah plak org nk masuk U. Banyak duit boleh la ko nk antar kt mana pon. Apa ada hal kan. Tapi kalo duit pon cam ala2 je.. hmm mcm2 gak kena pikir. Ishh bila ckp camni, kang ada plak org kata aku berkira pasal nih. kalo bli henbeg boleh plak.. ehhh ini bukan berkira okkkk. Tapi kena la kira gak, sebab benda tu kita kena menten byr tiap2 bulan. Buatnyer ada certain bulan yg poket tgh rabak..x ke jenuh nk membayor. Takkan nk berutang plak semata2 nk antar budak umur 5 tahun g skolah bes2. Kalo masuk U lain la citer.. dah nmpk gak arah dia nk kemana kannn..

3. Atau... Boleh ke kalo aku pilih sekolah yg biasa2 aje . Just saja suka2 nk hntar dia pi skolah, utk brkawan2 dan bermain. Sebab aku terpikir gak, echa baru je nk masuk 5yrs.. watpe nk suh dia belajar sgt. Kang kalo hntar dia pi smart readers ke q-dees ke, kang bila dia naik Darjah 1, takut dia bosan plak. Yer la masa tu, dah tentu echa dah tau abjad dan huruf dan tau membaca sket. Takut nnti dia bosan dan takmo g sekolah plak. Sebab aku tgk benda2 camni byk jd kt anak kwn2 aku. Sebab bila masuk Darjah 1, dorang akan pegi sekolah rendah yg biasa. Dah tentu sistem pembelajaran dia akan bermula dari basic. So utk budak2 yg dah tau, mesti dorang akan rasa bosan. So kalo aku hntar echa pi school yg tidak trkenal dan yg biasa2 nih, tujuan utama adalah hanya untuk dia brcampur gaul ngan kwn2 sebaya dia. Supaya otak dia dpt brkembang sndiri bila brgaul ngan kawan. Supaya xde la anak aku nih anti-social plk.

4. Atau... Boleh tak kalo aku tak hntar echa pi sekolah nx year.. echa akan duduk umah wan dia seperti sekarang. Yg mana, aktiviti dia adalah main, makan, tido, tgk tv dn jugak bergaduh ngan kazen jantan dia yg dah sekolah menengah tu. Sesekali je belajar. Tu pon jenuh mak aku ajar dia A,B,C or 1,2,3. Ikut mood dia la nk ikut ke xnak. FYI, now echa hanya tau kira 1-10 dlm BM & BI.. tu pon ada je no. yg termiss. Kalo A,B,C lagi la..ntah hapa2 dia main blasah je. So cam x bes la plak, bila echa dah umur 5 tahun nnt dia masih tak tau sebut A-Z, sedangkan ada kwn2 sebaya dia dah pndai dan ada yg boleh speaking lg. Takut gak kalo dia rasa rendah diri, kalo ada kwn2 yg gelakkan dia nnti..ishh siannnn anak aku..

5. Tapi kalo ikut pemikiran sewel aku nih... elehhhh.. aku dlu umur 6 tahun baru masuk tadika. Tu pon tak smpai 6 bulan aku pegi. Abis asik kena post balik kg. je. Scroll tadika tu pon aku x dpt tau. Tapiiii, aku cerdik gak.. xde la bodoh sgt pon. SPM aku dpt 1st grade gak..(ehh tetiba...). So adalah logiknya jugak, bijak atau tidak anak anda bukanlah terletak pada tempat di mana mereka brsekolah. Tp paling penting pada akal fikiran anak anda itu sndiri. Kalo dah ditakdirkan anak aku level dia tahap sederhana, nk kata apa kan. Tapi usaha untuk mendidik tu mestilah kena ada jugak kannn.

jadi...mintak tolong sgt2 kt korang untuk bg pendapat nk setel masalah aku nih.. aku dah pening nk pikir..nk antar school ke takyah???.. kalo antar g school..school bagaimanakah yg patut aku pilih.. hmm pening..pening.. tolong yer kawan.. kebanyakan anak korang pon sebaya echa gak kan.. korang macam mana plak.. ada ke brpikiran mcm aku nih.. leh share sket ngan aku??? Jasa baik korang aku kenang smpai bila2... tq.. i lebiu lahhh...muahhh 




10 comments:

Aimi said...

sham dlm dilema yek..hehehe... echa ni sebaya taufiq saya lerrr... tapi taufiq tua 5 thn dari echa...

ni pendapat saya ler..kalau awak nak anta, blh...tapi jgn anta ke tmpt yg serious sgt... at the age of 4 years ni, bdk2 mmg byk bermain..anta je tmpt yg biasa2 dulu..sekadar nak bg dia berkawan & belajar sikit2... kalau kat sini, dlm 4thn tu belajar takde la serious mana pun... cuma diorang dah blh kenal la from A-Z, dan kira pun dah pandai... takut nanti kalau lama sgt kat tempat yg sama, akan buat dia jadi bosan...

mcm kat KL tu byk tempat yg gempaks2 dah belanja pun blh makan sampai ribu riban kan... kalau saya kat tmpt awak, bila dah masuk 5 @ 6 thn barula anta kat tmpt yg mahal tu... bdk2 cepat catch-up, InsyaAllah blh buat nya.. yg penting, dia dah ada experience kat tadika (eventhough tadika biasa2 je)...

Aimi said...

oppss...taufiq tua 5thn lak...5bln je...hehehe......

atty's said...

kalo kty tahun depan anta taska biasa2 je..bior dia rasa camne alam persekolahan tu.

lepas tu umo 5 thn ..kalo nak save baget .antar tadika kemas..kty suka tadika kemas nie..hehhee..sbb dia mcm sekolah betui .tadika kemas 5 thn dah amik .dah ..tak pun pra sek..tp kena daftar awal .

pejam celik .dah nak seklah echa ye..

☆ lieya latif ☆ said...

akupaham masalah ko ni sham..sbb aku pun dulu mengalami masalah yg same...sebab aku plak lagi lagilaaa...mia mija tu budak akhir tahun...so kalo dikire2 dari umur tu mmg tak cukup 5 thn.....tapi tu laaa..pada aku, kalo ko ade duit lebih....( ko kira laa bajet bulan2) dan rase boleh anta ke q-dess ke aulad tu sume ke ko hantar jek laaa...mmg ko ckp tuk belajar2 suke....tapi dari segi pemilihan tempat pun penting jugak tau...kang elok2 die dah syok pi playschool yg belajar pun ala2...nanti bile masuk school yg tuk 6 tahun die tak mo...lagi pun ko jgn risau....skrang ni, sistem pembelajaran kat school2 ni ade tahap2 die...budak 4 tahun die ajar camni....budak 5 tahun die ajar camni...so setiap had umur budak2 tu ade levelnyer.....

aku ckp berdsrkan pengalaman laaa...mcm mia mija ni aku hantar kat laman cerdik...bulan2 kene bayar 360 sorang....ko kire kalo 2 org berape tu...mmg masak gak...tapi bile tgk output dieorg tu aku cam terubat sikit ar.....tapi tahun depan mia aku nak send praschool kat sekolah rendah dah....jimat ar sikit kat situ.....hahahaahahahaah! lagi pun nanti dah masuk darjah 1 senang...die dah biasekan diri....heheheeheheh

ape2 pun ko listkan pro n kontra....pastu buat decision dari situ....

Jasfyra said...

bg aku, ikut kemampuan kita.fyi, sekolah tadika biasa skg bukan calang2 tau.aku dengar cikgu tadika kemas skg ni cikgu yg ada diploma

Jasfyra said...

eh nk bgtau lg 1, anak aku dina tu tadika swasta bulan2 bayar rm160.aku pun ingat nk wat cam lieya.tahun depan nk antar pra-sekolah tu..hehe

ko jgn risau, echa tu budak bijak.antar dia p skul mana2 mesti dia cpt tangkap punya

Softtouch [Hanim] said...

sham mcm sy mula2 dulu sbb danish lahir bln 12...

sebanrnya bila tahun dpn echa dikira 5 tahun jgk wpun dia lahir ujung tahun. Biasanya org anta tadika start umur 5 tahun. Mcm anak sy 4 tahun dah anta sbb dia kat umah xnak blaja. Itu pun pun dah tengah tahun br anta sbb kesian dia kecik lg..he he he

Sy rase elok tahun dpn echa pg tadika. Budak2 skrg ni sham pndai2 belaka..takut sy tengoknya.. Lebih advance dr kita dulu.. Kalu anak kita lmbat sikit jauh ketinggalan anak kita sham..MCm danish skrg sy takut jer dia xboleh buat masa darjah satu sbb tgk skrg pun dia byk main..

InsyaAllah echa takkan boring kalu dia pg tadika. Dia lg hepy ada. Ala kdg2 dia mmg akan bodan je sekolah nama pun budak2..pndai2lah kita pujuk dia kan..

Tadika biasa2 pun ok..Sham tgk budak2 kat tmpat tinggal sham anta tadika mana.Compare kan antara tadika2 kat situ. Tanya jiran2 tentang sesatu tadika tu. Sy rase kalu smart reader tu nnti dia dah besar /darjah satu br anta utk tuisyen ker kan..kadang2 dorang ade camp2 utk belajr ni ..time tulah kita boleh antar..

Itu pendapat saya lah. Di harap boleh membantu..Kalu xboleh membantu sy minta maaf yer..

Gud luck echa..byk plak bebelnya..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

tu dia...masalah ko sama jer ngan aku...aku pun tengah dok pikir nak hantar ke tidak si batrice tu ke sekolah next year....yelah....ikutkan next year dia baru jer 4 tahun...and lucky dia tu anak awal tahun...so, xde ler masalah sangat cam bebudak yg lahir akhir tahun kan.....

tp pada aku....semua tu ada pro and con.....tadika biasa2 pun tak bererti tak bagus....sometimes...lebih kurang jer ngan tadika yang ada klasss gitewww.....yang penting penyampaian cikgu2 kat sekolah and penerimaan anak kita...one more thing....cara kita menyokong dia bila kat rumah.....if hantar ke smart readers or qdess or what so ever yg mahal2 tu....tp kat rumah kita tak bagi tumpuan kat dia ...tak menjadi jugak sham..
and
aku tak kata hantar sekolah biasa tu lagi baik dari hantar sekolah mahal.....back to the point..yg penting...cara cikgu ajar kat sekolah, cara penerimaan anak kita and cara kita bantu mereka kat rumah

if ko mmg ada budget lebih utk persekolahan anak ko....tak salah kalau nak hantar ke sekolah2 yang bagus tu...maybe satu kelebihan berbanding budak2 yang kat sekolah biasa2 jer......tp, org kata....ukur baju di badan sendiri...ikut kemampuan masing2...ada orang sanggup berhabis utk hantar anak ke sekolah yg mahal2....itu if dia mampulah kan.....

sekarang budak makin cerdik sham...so, ko tak perlu bimbang sangat....insya allah, bila dah masuk sekolah nanti, pandai ler si budak echa tu.....sekarang bagi dia nikmati saat2 kanak2 dia....and jgn push dia sangat.....or...ko boleh praktikkan system bermain sambil belajar........sambil2 dok main ngan dia tu...sambil2 ajar sikit2....

mcm Batrice, alhamdulillah...even aku tak hantar pergi school lagi and just duduk ngan nenek dia....1 - 10 tu dia mmg dah khatam in bm & bi....now tengah dok main2 no 11 - 20...A to Z pun alhamdulillah even bila sampai LMN tu dia jadi bunyi L L L...tp alhamdulillah khatam sampai Z...doa makan doa tido pun dia dah hafal....tp cuma utk huruf dan nombor tu aku tak yakin dia kenal lagi.....so...ko jgn risau2 k.....fikir dalam2...pro & con nya....insya allah ko dpt jawapannya...kawan2 pun ada utk membantu..........

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

sham, aku nak bg nasihat pun aku bukan terer sangat. lagipun kawan2 semua dah bagi nasihat yang bernas..

apapun tepuk dada tanya selera.. mana2 pun sama sebenarnya.. tak semestinya yang mahal tu bagus dan sebalik nyer.. apapun pucuk pangkal cara kita nak mendidik anak2 macamana kan... wallahualam

Hirda Ibrahim said...

pompuan...
my opinion:
tepuk poket, tanya selera.
betui ko, if hantar kat tadika yg grand2 tu, tapi at the end kita yg sesak nk byr tiap2 bulan, x leh gak.

mcm kes aku, aku will pikirkan yg mana paling mudah + dekat + cost gak le kan?

aku next yr, hardy aku will hantar pi tadika biasa2 je. tapi tetap le ada uniform. tiap2 bulan rm320 (termasuk dgn daycare). tapi registration rm700++ gak tu ko.

yg penting camna cikgu tu mengajar. coz ada krista yg dekat area umah aku ni, aku dgr ramai mak bapak komplen, cikgu mengajar cam hampeh.
so it's not depends on the brand gak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails