Wednesday, May 20, 2009

Tag - Rajin ker berkemas???

i've been tagged by hirda mama hardy... tq poms... ko mmg salu igt kt aku kalo pasal tag ni kannn...
1) BILA KALI TERAKHIR CUCI TOILET?
aku??? cuci toilet??? ada la bulan lepas kot...hahahha... tp itu bkn brmakna aku sengaja membiarkan toilet itu kotor berlumut ... sebaliknya... tugas mencuci toilet adalah digalas dibahu laki aku aka co'oi... hahhaha.. bln lepas tu aku cuci sbb ms tu aku suh dia cuci tp dia lekkk jer kata dia malas.. mls nk bebel... aku pon tnjuk perasaan la.. ko igt kalo ko x cuci... aku ni mati kering ker tgk toilet tu... aku pon terus amik sabun pncuci segala... terus sental itu toilet.. sbgai seorang isteri yg garang lagi queen control... aku mmg paksa laki aku cuci toilet dlm 2-3 mggu sekali.. brgantung pada kekotorannya yer..
2) PENCUCI APA YG DIGUNAKAN?
huih..mcm2 ada.. ni sumer cooi yg suh aku beli.. dia kata nk suh cuci g la beli sabun2nya.. mcm2 lak tu yg dia nk... cif utk cuci sink ngan toilet bowl, mr muscle utk sntal tiles kt dinding, penyental tah apa jadah nama tah..botolnyer warna cekelat..utk lantai.. pas2 yg botol dia kepala itik tu pon ada...(aku lupa gak nama dia.. persal aku nih... da ilang igatan ker???)
3) DALAM 1 MINGGU, BERAPA KALI MOP LANTAI?
satu kali 1 minggu... tugas mengemop ni pon digalas oleh laki aku nan tersayang tu ha.... (dan2 kata sayang...heheh..) yer la... aku da sapu..ko la mop plak.. kata sama2 bantu mmbantu kan..
4) APA TUGAS TERAKHIR ANDA SEBELUM MENJELANG MALAM?
basuh baju, basuh pinggan, lipat baju pas2 susun dlm lemari, pack baju echa, buat susu echa, smbil2 wat keje2 tu..smbil2 layan echa... kdg2 sidai kain... salu sidai kain aku suh cooi gak... abis kalo da sumer keje di atas aku yg buat.. biar la dia sidai kain kannnn... pas2 menyapu..pas2 menyapu lagi.. menyapu dan menyapu ...xde la keja lain.. abis bapak ngan anak samer jer... suka wat sepah...gerammm!!!!
5) APA MENU HIDANGAN MAKAN MALAM PALING SIMPLE?
beli jer...kn simple tu... xpon megi...xpon xyah mkn terus....
6) MINUMAN SELALU DIBUAT WAKTU PAGI
never okeh.. aku ni bkn type yg suker nk bncuh2 teh or kopi or milo..wpon 3in1..aku mmg x mnt nk mnm.. salu aku mmg minum air kosong jer... tp kalo ari keje..bekfes kt opis..kalo tiba2 tingin aku order la teh ais ker..neslo ais ker.. kalo kt umah mmg aku mnm air kosong jer... cooi mnm nescafe 3in1 tu..dia wat ler sndiri...sng cam2 pon xkn aku gak nk wat...
7. SEBELUM TIDO APA YG AKAN DILAKUKAN?
msk toilet buang air..kenkadang rajin bsh muka..salunyer x.. ala air semayang lepas solat isyak tu kan da wat muka brseri2...ngeeeee....pas2 gosok gigi echa secara paksa rela smpai meraung2 aku kejekan.. tp aku x lak gosok gigi aku...malas..bley??? cemana nk jd contoh kt anak nih??
8) HARUS JAWAB TAG..(bukan wajib yer....kalo wajib kang x buat brdosa plak)
- erna @ marlin
- nurul
- lieya
- zana
- ciklinn
- linda latip
opsss... ada sket nk tmbah... kang ada lak yg baca igt aku ni queen control salu dera laki suh wat kije umah... xde maknanya yer... aku ni bila blk jer dr keje smpai umah dlm kul 7 lbh tu.. lps mndi ngan solat sumer.. terus sinsing lengan wat kije umah yer.. nk hebohkan anak lg.. mana yg anak trjaga kul 2-3 pagi tu..sumer aku yg handle yer... so apa la salahnya kalo aku suh laki tolong aku mop lantai seminggu skali ..bknnyer hari2, basuh jmban 2-3 mggu skali..bknnya hari2... sedangkan keje2 yg lain...hari2 aku buat... igt x letey ker... lom lg dikejekan...ops... tu da trsasar dr tajuk... mintak mahap yer..
so...hrp maklum...sekian tima kasih!.

10 comments:

Hirda Ibrahim said...

hahahaha...
pecah perut aku gelak jawapan2 ko.
TAPAU is menu paling simple..kah kah..bagusss....

eh aku setujuuuu sgt part nk minum sila bancuh sendiri. aku pun camtu, kat umah aku langgah air kosong je. shahnun yg dok bancuh sendiri 3in1 dia tu..alaa bukan le susah sgt kan? on kettle, dh ready air panas. x kan tu pun nk bini buat kot.. kan? kan?

ps: poms, kepala itik tu bukan toilet duck ke? hehehe.aku brand2 iklan ni ko ckp la, apa yg aku x try.. segala menda aku dh beli... dh nama dia pengguna berhemahhhhhhh

mama idzareef said...

salam ziarah..salam kenal..

eMMa@iKKa said...

uuhhhh best nyer kau Sham..toilet hubby yang basuh..dulu sebelum aku ada maid..akulah yang cuci...sbb aku mmg tak suka toilet ku kotor. Nak buat koje dlm toilet pun tak ada mood kalau kotor..hehehehehe..:)

☆ lieya latif ☆ said...

KIH KIH KIH ...tergelak aku bace....alah ko same cam aku gak, mop lantai tugas lagi aku....kalo kat toilet plak aku dah sental sinki ngan toilet bowl, laki aku sental lantai plak...haaaaaaaa baru adil kan....dah same2 gune toilet...cuci same2 laaaa..seb baik ajek anak dare aku tu kecik lagi, kalo tak yg tu pun aku arah gak basuh toilet...keh keh keh

wei aku ni anti tagged....hahaahhhaahhahahah....

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

hahaha betoi2 aku setuju..kena la sama2 buat keja umah.. aku tgh buat tag ni..

mrs khairul said...

weh sakit perut aku baca jawapan ko..sgt kreatip membuat ayat..

aku setuju..tu bukan queen control namanya..keja2 rumah kena saling bantu membantu..kalo nak harap istri jek mana bole kan..lain lah ada maid..hasben ko kira ok lah nak cuci toilet mop lantai si khai tuh aku bebel mcm mana pun dia buat dekkkkk jek...tapi tang masak aku tabik spring kat dia..tu la wat aku syg..hahhaha...

weh ko xpnh bancuh air..best tuh...aku kan tiap2 mlm kena bancuh air panas, teh or teh O ker milo ker..kalo tak tuan putera KANDA mengamuk..."nak minuuuum"

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

wei guling2 aku baca kau.. giler babas punya ayat.. wakakakaka

untungnya laki kau nak buat semua2 kerja2 tu.. respek giler la.. walaupun secara suka rela. heheheheh

kiranya laki kau ni boleh diharap la yerk. selain basuh toilet, boleh gak di harap, sidai menyidai kain..

atty's said...

salam sham..kita suami isteri kan kena saling bantu membantu..jadiknya laki kena jugak ar tolong buat apa yg patut..

Zanna_MamaBatrice said...

aku setuju sham
kena adil dan kerjasama

"apa yg penting.....kerjasama..." kihkih kih...leh lak aku teringat lagu wonderpet ko...

laki ko sama cam laki aku...tp kekadang aku tak paksa dia buat...pandai dia sendiri ingat...yelah, bini dah kemas rumah, dah lipat kain, basuh baju...xkan cuci toilet pun x leh tolong kan....tp kekadang kalu aku sakit mata nengok toilet kau..aku gark ler yg terkangkang2 menyental....aku plak jenis kalu nak menyental...abis sumer aku sental...kalu x 1 jam aku dlm toilet tu menyental...mmg x sah ler...

woi...aku kena gark erk...
nanti aku buat erk.....kalu ada masa...pepaham jerlah keadaan aku sekarang nie kan....

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

kelakar la awak ni sham...tergelak2 saya baca statement awak... ehh..saya pun suruh hubby cuci toilet tau.... yelah..kita ni dah penat, sekali sekala apa salahnya dia tlg kan??? jemur baju pun kdg2 suruh dia gak..tapi tula..kalau hubby saya jemur baju ni tak ikut piawaian saya... kdg2 geram je tgk kain2 yg dijemur tu..lintang pukang.. hehehe... (lagi mau komplen kan, tka mau bersyukur org dah tlg)...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails