Tuesday, May 26, 2009

Ummi...Cica nak kolah...

echa skang nih kemaruk nk bwk beg.. dlu haram nk bwk..siap ngamuk kalo aku sngkut beg kt bahu dia.. but now.. kenmain lagik.. siap isi pensel, buku, kaler sumer kt dlm beg..pas2 dok merengek2... ummi.. cica nk kolah (sekolah) ummi.. cica nk tulis.. nk kolah ngan abg. iki (abg sepupu dia)... adoiiii... letih mak dgr.. ntah yer la nk skolah.. kalo kejut bgn pagi time aku nk g keje tu.. siap brperang bagai.. mengamuk xmo bgun..nk tido la apa la.. tp cuba kalo ari cuti.. elok jer mata dia celik pas2 kejut aku suh bgn..sbb nk bukak tv nk layan cd upin ipin tu.. hangin jer..
aku pon x tau ler nk skolah kan ker x echa nx year.. kiranya nx year echa da 4 yrs.. but echa kan lahir ujung thn.. so kalo dia msk skolah january 2010 kiranya umur echa masa tu br 3yr 2mos.. aku rasa cam kecik jer lg.. sesuai ker nk msk kan dia skolah seawal itu.. kalo tnya kt abah dia.. abah dia mmg xnk.. abah dia kt kecik lg.. umur 5 thn baru skolah.. tkt nnti awal sgt tkt dia boring.. betul ker cam2 ek.. aku pon pening la.. x tau nk buat keputusan lg..


pg2 nk g umah wan dia sebuk nk bwk beg... tp cam comel jer nengok kan.. geram jer aku.. rasa nk lempang...


jln kaki jer g umah uwan dia.. ada la 20 langkah da smpai kot...


- sekadar gambar hiasan.. tidak ada kena mengena dgn cerita - ngehngehngeh...
ni kt KLCC... cam biasa ar kan.. da nmpak menatang cekik duit nih.. mmg konpem la kena naik jugak.... bsr blanja kalo bwk minah ni brjalan.. tu blm lg nk aiskem la..gula2 la..kopok la.. air kotak la.. mcm2 nak pntang nmpak..huihhh letih!!!


- juga sekadar hiasan -
mana lg comei...echa ke paddington bear tu... tgk ler fringe echa tu.. senget benget.. ni sumer mak aku nyer keje.. pepandai jer tarah rmbut anak aku... heiiii... kalo camni mmg ler x pnjang rmbut ko echa.. kontot mcm rmbut mak ko ni jgk masa kecik2 dlu.. mak aku ni pntang tgk rmbut pnjang sket mula la dia rimas... aku da abis skolah baru merasa nk rmbut pnjang tau.. kalo mmg jd mangsa guntingan mak aku jer...


12 comments:

atty's said...

dah tak sabau dah echa nak g school

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

bagi aku la, sama pendapat dengan laki kau.. anak kita kan lahir hujung tahun, so umur tu macam tak cukup jer kalau nak masuk sekolah.. aku pun puas hati hantar farhan umur 5 tahun. at least dia tak boring kalau lama2 sangat ke sekolah.. emily pun aku akan masukkan dia umur 5 tahun nanti (2011).. aku agak la echa tu boring duk rumah jer, kalau kau cuba masukkan dia taska/nursery ok gak sebab kat situ selalu ada aktiviti untuk budak2 baya umur dia.. tak le dia boring sangat..

Kasih Aleeya said...

ko anto ler echa ala2 nursery jer dulu..sekolah tu takut nanti rasa mcm push dia plak.. mcm anak aku..nursery dah start ada kelas..tp ikut umo dia lah...tak push sgt..kaler2, ngaji.. tulis2..lukis2... nk anto ala2 sekolah..tunggu 5 tahun (ikut year lah)..

Hirda Ibrahim said...

ko dgn aku lain. mcm aku coz hardy memang dok nursery, so dia pun ada le gak blajar kat sana. kira cam dia pi skool gak le tu.
so, x de la aku nk beriya2 hantar dia pi tadika. coz awal sgt. stress anak aku nanti.. aku plan thn 2011. time tu umo dia 5 thn.
atleast 2 thn tadika cukup la.
kita dulu yg setahun tadika pun cerdik gak ko.... heheeh..

tapi just nk bg echa merasa camna pi sekolah, maybe ko leh antar dia pi nursery camtu. bg dia merasa...

Jasfyra said...

aku pun rasa cam kak mimi n hirda.antar umur 5 tahun nanti la sham.dina tahun depan dah 5 tahun.baru aku nak antar p skul.ala, ko beli je buku n kaler bnyk2 bg dia mengaler kt umah..xde la dia bosan sgt kot

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

budak2 ni kdg2 mmg pelik time kite suh x mo.. pastu tetiba antu depa dtg mula lah...

ada baik buruk anta anak p tadika awal.. apa2 pun ok..janji anak x stress.. bak kt hirda kite dl umo 6 thn br tadika.. ok jek.. hahahaha

As said...

oooo...cica nak p skool erk... alahai... comei nyer dia gals beg tuh... tp cam berat jer... whakakak... cam adriaan... skang ni bising nak p skool.. aku kata aper... sok kalo dah p skool... jgn malas lak nak p... budak mula² mmg la excited...
hmm..jgn kata ko... aku pun kalo adriana nampak.. sure kopak gak duit aku... mujur la ader yg free... whakakak... lagi sorang ni x panadai nak mintak lagi... tunggu beso skit...

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

hmm..pasal umur ni subjektif sket..ada yg berpendapat elok anta awal.. ada yg kata kalau awal sgt nanti bdk2 ni cepat boring..betul gak tu... mcm anak2 saya semua umur 5thn baru anta tadika...

tapi utk taufiq nanti thn dpn saya dah nak anta (thn dpn dia 4thn, dia lahir bln 5)... sebabnya saya rasa dia mcm ready je nak sekolah..hehehehe...ni kes kat umah la..skarang ni kalau Rafiq practice membaca, dia pun ikut sama... so saya lak yg terlebih2 excited nak tgk perkembangan dia kalau anta tadika nanti.. mcm kat sini utk umur 4thn, takdela belajar sgt...more kpd main2...setakat kenal huruf, belajar menyanyi, mcm tu jela..tu yg saya rasa blh anta..tak pasti la kalau KL mcmana...

ILA said...

sama la cam AFIQ tu...lahir ujung thn bulan nov.... mcm kecik je bila dibandingkan ngan kengkawan seusia dia yg lahir awal thn...huh

liwaniel said...

echa dah tak sabar2 nak gi school ye

Ayumieza said...

akak sementara waktu ni akak hantarlah echa ke smart leder kids (betul ke aku eja ni)happy2 je belajar dia tak caye tanya kak erna hihihi...

~~ciklinn~~ said...

mihahahhaah geram coeml rasa nak lempang yerk... giler kentnag statement tu..... hahahhahahah

wah tak sabar nak skull lah yerk..

org tua2 mmg camtu sham germam jer tgok rambut cucu pjg... anak aku tu pakallah abah eh dah pesan kalu idak lama dah di anto kedai....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails