Tuesday, August 25, 2009

Sembang2 kosong di bulan puasa...

..adeh..ngantuknya aku....hohhhhhhh (nguap jappp).. rasa cam letih sgt je plak bln puasa ni...bkn sbb lapo...tp sbb ngantuk..mklum ler bangun awal tp tido lmbat..ye la ..sjk da kawin ni..trpaksala aku bangun sahur..siap2 kan food utk laki..kalo ikut aku senang je xyah sahur..mnm air je da ckp.. tp org laki ni mana buleh..nk jgk mkn..tp sib baik la cooi ni jenis x ksh sgt..mknanya xde nasi pon xpe janji ada bnda nk mkn mcm murtabak (bli kt PARAM je pas2 panaskan), roti ke, nugget ke, burger ke (mkn daging sajer xde roti) ...huiihhh sib baik la kan.. kalo x tido berdiri la aku smbil goreng ikan, sayo segala pagi2... tp senang2 pon nk kena gak bgun awal kan..paling2 lmbat pon..kul 5 da kena bgun..nk panas2 kan minyak lg..nk menggoreng lg..pas2 baru la ngap...cooi kalo mkn slow motion..44 kali kunyah baru dia telan..so kalo bgn lmbat mana smpat dia nk mkn kang..
tp lepas da msk hari ke-empat ni...baru sahur pertama je yg aku msk..tu pon masak nasi ngan telur bungkus je...cooi kata dia nk mkn tu je...lega aku.. tu pon bgun kul 4.30 pg okeh..sib baik la cuti kan..leh la tido pas2...yg sahur hari kedua plak lg bes...aku lgsung x sedar...hampeh tul..aku lupa yg aku set vibrate kt hp..so mana la nk dgr alarm hp tu kan.. sahur hari ketiga plak..cooi nk mkn roti ngan tuna jer...sonang kojo den...pas2 pg ni plak..aku trsedar dlm kul 4 lbh cam2 aku dgr bungi kuali kelentang kelentung..ehhh aku yg mamai ni cam heran la plak..sapa plak yg msk nih.. rupanya lakiku nan tercinta itu sedang menggoreng daging burger utk habuan sahur...alhamdulillah..baiknya laki aku...sayang abanggggg... terus aku smbung tido blk...aku trjaga utk minum air je..tu pon da ujung2 nk msk imsak da..hehehhe... siler la buat camni hari2 yer bang... baru la aku dpt tido yg secukupnya..kekekeke...
kiranya setakat ni aku lom msk lagi utk berbuka..sumer nya bli sajer..senang..bli sket2..yer la buka pon kt umah mak aku kan...akak aku pon buka kt umah mak aku gak..so masing2 da bli..bila da dihidangkan...melimpah ruah food smpai x termakan...sudahnya bwk balik utk mkn sahur... so wat pe aku nk masak kannn..mmbazir je.. tp x tau la kalo tiba2 aku tingin plak nk main masak2....aku msk la jugak nnti...tp hari cuti la kot..hari keje x smpt la..
eh apa la yg aku meraban nih...ok la ek..nk smbung wat keje plak...daaaaaa



8 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

kih kih kih betul tu sham, lelaki biase nak mkn time sahur...cooi same cam laki aku laaa...kene gak makan...tupasal gigih laa aku bangun panas kanlauk...tapi tu ar, laki aku cam laki ko...nakyg simple2 jek pun...nasi ngan telur pun dah okey...lagi laju...kuah2 ni sahur tak jalan sangat.....tu yg aku siap2 marinatekan ayam...so pagi2 amik seketul goreng tukdie....hihihi

aku tak sahur pun, just minum susu jek......hak hak hak..sonang keje makcik!!

As said...

hehehe,.... sham baik nyer si cooi.. x banyak kerenah ko.. laki aku kalo x mkn nasi x sah.. x padan ngan kecik ko.. org pompuan ni gak senang kan.. minum air pun cukup.. laki ni susah skit.. nak kena mkn.. tp xpe la layan jer la... aku ko tau kalo kat opis kemain lagi sangap giler.. mlm susah nak tido ko....

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

baiknya laki kau.. siap tolong ha masak untuk sahur.. kalau laki den, tak do maknonyer.. hehehhe

untung kau duduk dekat dengan mak.. boleh bukak puasa ramai2 hari2.. meriah la kan.. kitaorang ni kalau nak bukak puasa dengan family, alamat kena balik kampung la jawabnya. hehehe

Softtouch [Hanim] said...

rajin asben sham tlg sham..baguslah mcm tu..kalu sy terbalik plak..asben tak sahur cume buatkan dia air milo suh dia minum jer..sy plak yg kene sahur...he he he..bestnya buka ngan family yer...

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

ha..betul tu sham...kaum lelaki ni kena gak bersahur... pendek kata, kena masuk gak makanan tak kira apa...bukan mcm kita kan..minum air pun dah blh survive...saya pun takde lagi masak masa sahur... kalau time berbuka tu baru 2 kali masak.... selalunya utk sahur kami beli mcm sup2 tu je masa kat param, pastu hangatkan time sahur...

eh sham..awak ada kat sogo ke hari khamis tu??? alahai..await tak tegur... saya tgk2 gak keliling, kotla ada kenal member2 bloggers ke, blh la tegur..tapi mcm tak nampak... kalau saya nampak awak, sure saya tegur punya sebab rasanya kenal la... kalau salah org, terpaksa la tebalkan muka je.. hehehe....

Emy Omar said...

ha..ha..sham,kita sama la sham,suami kita pun bukan jenis makan beria2 time sahur..kitaorang kat umah ni kekadang tu sahur dengan nescafe&roti bakar je memang tak reti nak makan nasi la pepagi tu tapi since anak saya dah start berpuasa kan saya terpaksa la goreng telur ke ayam ke utk suap dia makan kalau tak sian pulak budak tu berpuasa dengan perut kosong kan perut bdk tak sama dengan perut kita orang dewasa kan..

Linda Latip said...

hoh? baiknye laki ko sham..sayang die kat bini die..sbb agaknye tiapkali kejut die pn terkebil² jek..tu sesekali die msk..emm kalau abah ghazi huhu..jwbnye kul 5 pn snggup kol mcd sbb tknk msk..tp ye la..ari² bgn kul 5, aku kul 6 lbh drive g keje terkebil duk thn mata dgn saiko kepala je jgn tdo..klu tertdo tak bermak la si ghazi ish behye behye..papeon sham..slamat bepose buat ko sekuarga k..

Hirda Ibrahim said...

sama le ko,
laki aku siap tanya "eh sejak posa ni u x pernah masak lagi kan?"
coz sabtu & ahad aku buka posa kat umah kakak shahnun & kakak aku. pastu food lebih tapau buat sahur le kan?
tapi tadi mak masak okeh! siap dgn dessert lagi.
terus terasa diri isteri mithali. muhahahah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails