Thursday, September 10, 2009

1st time aku buat muffin

mula2 skali nk ucap tq kt sue mama maryam sbb blikan aku tepung muffin nih.. berjaya gak aku try.. dlm2 penat, letih, lesu tu aku gagahkan jugak diri nk buat muffin ni...



bahan2 yg da dicampurgaulkan... mak wat manual je yer.. mklum ler mixer lom bli lg.. pergh cam nk tanggal tgn aku.. tingat masa kecik2 dlu tolong mak aku wat kuih (sblm mak aku bli mixer) masa tu berebut masing2 nk tolong kacau bahan.. cuba suh skang..mampos x hingin..


yer puan2 .. masukkan tepung adunan ke dlm cup kaler hijo yer.. kaler lain x leh..nnt x sdp..
dn bakar pada suhu 170 selamat 20mnt... saja je up gambo ni nk tunjuk oven baru beli semata2 nk wat muffin ni... mujur ler x jd bli oven yg besar.. kalo x wat akuarium jer la jwbnya.. dalam2 kelamkabut ni smpat lg aku snap pic satu2 yer..kekeke.. itu pon ada gak suara sang gedembai sang suami kt bakang dok perli2.." xyah la sibuk nk snap sana sini.. lom jadik lg.. da jd baru la nk snap cemana pon.." hek eleh..sebuk je..sukati aku la...




hah!! sapa kata x jd...kan jd tu..gebu gebas je ... wpon nmpk sedikit hitam.(sbb amik pic x guna flash)...tetapi rasanya mmg marbeles yer puan2... lg pon kalo cerah nmpk kusam dn x menarik...ayat kaver line


ini budak yg sibuk je mengaco.. x sbr2 dia nk mkn muffin tu.. alhamdulillah echa suker.. x sia2 aku buat..


kalo nk..amik ler ni haaa...



14 comments:

Filla ~ Kasih Aleeya said...

giler koooo.. gigih.. meh campak sebijik dua kat aku..ko buat byk2 pon mana habis kan?? weh ko bisik kat aku sket.. oven baper hengget? aku tanak yg canggih2 yg biasa2 sudah... aku microwave.. x der set suhu2 nieh!!

As said...

heheh... begitu gigh ko membaking sham... rajin ko erk.. x sangka aku ko begitu rajin buat muffin.. hehehe.. nanti kalo raya leh la buat...

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

hehehe... sedapkan...

Softtouch [Hanim] said...

wah...gebu lah sham..oklah tu...elok je sy tgk muffinnya tu...yg penting anak suka...itu yg best....

Jasfyra said...

syabas sham sbb telah merajin kan diri.hehe

☆ lieya latif ☆ said...

wah gebus kooooooooooo....meleleh aku tgk nie....tang perli dari sang suami tu aku kelako tu..wakakaakak....

wei, kalo aku buat, aku nak gune cup kaler pink...takmo laa kale hijau....wakakaakak

atty's said...

caiyork! sham..kira teror..gak .

.: Leen-Awie :. said...

waaa sedapnyer... nampak cantik jer naik dgn gebus gitu.. meleleh ayaq liuq nooo... hehheee

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

bravo ler sham
tabik spring tiong tiong nie..
sanggup beli oven baru semata nak bakar muffin...aku belum cukup terror cam ko...niat nak buat ada...tp oven nyer xde...ha ha ha

syok ler echa pas nie makan muffin hari2......

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

wah gigih sham buat muffin...siap beli oven baru....rajin lak dok snap satu persatu..hehehe...pas ni mesti bersemangat nak baking lagi...so, apa lagi..biskut raya blh buat sendiri la thn ni kan...

liwaniel said...

rajin sham buat muffin...nampak gebu je tu...

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

sham, bestnya kau dah terer buat muffin walaupun pakai tepung segera.. aku nak try gak la.. sebab nampak sedap jer kan..

nanti jangan lupa tulun aku beli papercup tu ek.. tengkiu

eMMa@iKKa said...

Syabas Sham!! Permulaan yang baik..
Kalau aku entah bila lah...masak boleh baking no...

norly saliana @ mamazahra said...

salam,
k.sham, nak tumpang tanya..
mana k.sham beli oven ni eyh?
terbaca pasal oven ni dr blog filla.
cam murah jek, kalo boleh bgtahu kt ne beli.
tenkiu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails