Tuesday, September 15, 2009

Ucapan Raya dan Tag Pasal Raya


aku telah ditag oleh pn. hirda yer.. disebabkan mood raya tengah brkobar2 dari mood keje..maka dgn rajinnya aku wat tag ni..

1. Baju Raya
cam biasa seperti raya2 yg lepas...aku mmg sediakan sepasang je baju kurung utk dipakai di hari raya pertama..baju utk raya kedua, ketiga dan seterusnya..aku recycle je baju lama atau aku bli blous atau lebih modern lg aku pakai jeans ngan tshirt je smbil beraya di rumah sedara.. apa haku kesah..bkn x pakai baju pon kan.. sama je.. yg penting baju kurung raya pertama mesti ada.. tema utk thn ni..coklat/gold kot..ntah ler aku pon x pasti..tp echa ada sedikit lari dr tema sbb baju kurung dia aku pi bli yg kaler pink plak.. arghhh x kesahlah.. cooi plak thn ni dia xmo buat baju melayu baru sbb dia kata bukan pakai pon..so dia nk recycle baju lama je... sib baik kaler baju yg ada tu leh match ngan baju aku..

ni baju omak echa ok..tp bukan color sebenar...(bg nmpk ala2 je supaya ianya tidak basi di hari raya nnt..)

yg ni baju echa...


2. Untuk Anak
cam biasa gak.. untuk echa harus la lebih.. sbb sblm poser aku da bli sket2 baju raya dia.. kalo g shopping mall..ada je aku brkenan aku terus bli.. so hasilnya mmg byk la baju raya echa.. mmg raya sakan la ko thn ni echa..bkn tahun ni je..tiap2 tahun pon cam2


ni sumer baju2 raya echa..byk kenmain baju ko yer..seminggu raya dok pakai baju baru lg..(bkn color sebenar gak ek...kang basi plak...)


3. Family Aku

hmm.. xtau lg nk bg apa kt mak n ayah aku..sbb aku tgk baju mak aku pon da brlambak dia bli..ayah aku pun da ada..akak aku da blikan utk dorang so xkn aku nk bg baju jgk.. kuih raya pon brlambak xkn nk bg lagi.. akak aku yg terlebih rajin tu byk giler wat kuih raya thn ni..(dptla aku songlap barang sebalang dua kuih dia thn ni...) so mebi bg duit raya jer la kot kt parents aku.. utk adik laki aku plak..aku, akak aku ngan adik pompuan aku msg2 blikan dia baju, kasut dn lain2 sumer utk prsiapan raya.. kiranya mak bapak aku da xyah pening2 nk blikan barang2 dia..sumer da ada..



4. Family Mertua
biasanya aku bg biskut raya ngan duit raya je.. nk blikan baju sumer aku x reti.. baguskan aku sebagai menantu hantu..kekekeke.. tp tgk ler cemana kot2 ada jmpa something yg menarik aku blikan la utk dorang nnt..insyaallah



5. Kasut Raya
akunyer da setel..bli wedges C&K je..kasut raya last year pon baru brp kali je guna..baru mggu lepas aku kuarkan dari kotak...tiba2 tingat cpt2 kuarkan..bkn apa takut tiba2 je tgk da reput plak kasut tu...echa nyer pon da setel gak...laki punyer x payah bli..sbb dia baru je bli kasut 2 pasang dlm bulan jun ari tu.. so ko blasah je la kasut tu..ala salu pon cooi dia pakai sandal je..kalo nk bli pon..sukati la nk bli ke x.. duit ko pndai2 la kan...hehehehe




6. Kuih Raya

pon da setel...ada 6 jenis kot.. nnti campur yg aku songlap akak aku punyer kuih lg..uihh brp jenis tu..kang x ckp lak balang kuih aku kang...eh..xpe..ari tu ada org bg hadiah balang kuih raya kt kitorang..psl apa bg aku pon x tau...tima kasih la yer..rezkii..mak terima je


ini biskut raya sumer bli punyer...aku bli yg aku suker mkn je..


7. Perabot Baru
ehemmm...ni kira perabot gak kan...ni kes mintak lain dpt lain la ni.. ari tu gara2 tgk si lieya pasang tv kt keta aku pon mintak la jgk ... skali laki bli tv ni plak..



8. Duit Raya
da tukar da..tp tahun ni duit raya kena catu sket la...ekoran krisis ekonomi katanya kannn.. korang ingat kerajaan je nk berkira bg duit kt staff..haaaa aku pon nk berkira gak nih... sib baik anak buah belah aku ada 2 ketol je, sepupu aku pon baru sorang je yg da kawin ank pon sorang je...so slamat sket aku...yg ramai belah cooi la ramai..merembik budak..x abis2 salam.. xpe la yg pnting ikhlas kan..

duit yg da ditukar... x tau ler ckp ke x ni..kalo brlebihan xpe..leh aku wat bekalan idop pas raya kang...


9. Langsir Baru

thn ni xdak langsir baru sbb baru je tukar last year..lg pon x penting sgt dan aku pon x kesah sgt..pakai je mana yg ada..kalo nsb baik dpt rembat yg mak aku punyer pon da ckp bagus tu...


10. Bonus
ni sapa yg berani2 tnya psl bonus kt aku ni??? penampo nak??? membara je tau... yg ado tu la dia bantuan khas rm500 yg dibahagi dua tu...shopping barang dapo kt giant pon x ckp tau...wat celah2 gigi je...eiiii...malas la nk citer psl ni


11. Balik Kampung

dalam kamus kitorang laki bini...xde istilah gilir2 yer...huahahahha...sbb mmg telah dipersetujui tiap2 tahun...pagi raya adalah di rumah mak aku...dan lepas zohor/asar baru la blk umah mertua aku di Rasa...hmm perjalanan adalah dlm 35-40 mnt saja... so tiada apa2 masalah.. nk berulang hari2 pon xde hal..


akhir kata :

apa-apa pon kita sumer harus la beringat2...raya adalah bulan kemenangan yg diraikan oleh semua umat islam di seluruh dunia setelah berjaya menjalani ibadat puasa dengan penuh cemerlang..(errr..cemerlang ke korang???) janganlah kita terlalu ghairah sehingga kita lupa dan lalai pd mereka yg kurang brnasib baik... hati-hati memandu..semoga kita semua selamat pulang ke destinasi dan kembali semula dgn keadaan yg selamat..insyaallah..



9 comments:

zai kulim said...

sakan ko beraya noo...jempit mai umah zai..raya..

Emy Omar said...

Selamat Hari Raya Sham buat awak & family..Maaf andai ada terasa dihati ye

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. aku pun nak minta maaf kat kau kalau selama persahabatan kita, aku ada terkasar bahasa kat kau, halalkan apa2 jua makan dan minum. hehehehe

sham, cantik2 baru raya echa, semua sleeveless yer. memang bagus sbb tak le la budak tu menggelupur kepanasan kan..

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

wow..aku markah 100% untuk assigment tag ni..lengkap giler..
aku tertarik tengok baju echa tu...cantik2..
Sham, aku pohon ampun maaf kalo ader tersalah bahasa yer kat ko n family..selamathari raya tau...

☆ lieya latif ☆ said...

ceh ko aku mati2 ingat suem baju raye echa tu hitam putih, rupenye ko telah mengauta kan kaler2 nye...heheeheheh....suek bace ko punye homework sebab lengkap ngan gambor.....cun!!

sham, di kesempatan ni lieya pun
nak ucapkan selamat hari raye buat
sham sekeluarga, maaf zahir dan batin lieya pohon sekiranye ade salah dan silap sepanjang kite kenal nie....0 - 0 la yeak...

semoga lebaran ko disambut meriah

eMMa@iKKa said...

wah!!! Banyak kau sambar baju anak kau Sham..hehehehehe..:) Itu baru satu anak..kalau dua org..double triple aku rasa kuantiti nyer. kau mmg rock lah raya pertama jer pakai baju kurung..2nd and 3rd dah bebas..kalau aku mahu laki ku menjerit.."kau ingat aku anak dara lagi ker...anak dara pun gie jalan2 pakai baju kurung""...;)" itu lah statement laki aku...hahahahaha

JuJue said...

slamat ari raya & mahap zahir batin...

Softtouch [Hanim] said...

selamat hari raya buat sham sekeluarga...sukalah ngan sham, sempoi...xdelah sy segan sgt..he he he...
maaf zahir batin yer...muahs utk ecah yer...yg comel lg shembam tu...

.: Leen-Awie :. said...

salam eid mubarak
moga bergembira di hari lebaran

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails