Wednesday, August 25, 2010

Apa yg aku masak masa cuti sakit hari tu...

disebabkan dpt MC yg lama.. dan risau kebosanan duduk di rumah, maka aku menanamkan azam utk masak lauk utk brbuka sepanjang aku MC hari tu.. so hari isnin pas discaj tu, terus ajak cooi pi NSK Selayang utk bli bahan2 basah utk masak. Wpon ada sedikit pening dan mamai masa tu, mak gagah gak pi bli barang2 nih. Sbb wpon x puasa hari isnin tu, tp aku cuma amik cereal je masa bekfes kt ward. Lunch aku x selera nk makan. Lg pon echa yg dok bedal sumer tu smpai abis licin nasi hospital tu dia makan. Dia leh kata sedap??? boley?? sabor jer la..

smpai umah dlm kul 4 lebih cam2. Pas mandi dan solat sumer, mak terus baring coz tiba2 jer rasa pening. Ingat nk baring kejap sebelum start masak. Sekali ko..tup2 aku sedar je gelap gelita kt tingkap. Tgk jam dah kul 7.45pm. Huwahhhh sian laki aku. Buka mkn biskut jer ko. Terus cpt2 bangun mndi dan solat maghrib terus klung klang klung kleng kt dapor..

So menu hari Isnin 16/08/10 ialah....

ikan goreng ngan sambal telur jer.. sian ko..laki aku dah lapo.. tu yg paling cpt aku masak..hehehe.. tp tak dan nk snap pic dah..terus masuk perut.. tp dlm pada tu sempat gak aku wat ni...

Baked Macaroni
resepi korang leh amik kt SINI


dah siap masak (korang jgn nk gelak tgk rupa dia yer..aku jentik gigi tu kang) wpon rupa dia x menawan tp rasa dia menusuk kt tekak yer.. jadi camni sbb sket sgt mozarella cheese yg aku tabur kt atas tu.. x tau nk bajet byk mana..lg pon kedekut sbb ko igt murah ke mozarella tu.. mak bajet nk guna 3-4 kali sepeket cheese kecik tu..hahahaa


Menu Selasa 17/08/10

Ayam Goreng Berlada


Bergedil
resepi korang amik kt SINI


Bergedil yg dah siap digoreng.. mcm cekodok je aku tgk.. Aku x berapa lalu nk makan.. tp cooi beria makan dia kata sedap..hahaha


Menu Rabu 18/08/10

Udang Masak Sweet Sour pastu goreng lg lebihan bergedil yg aku buat semalam.. kali ni bwk turun g umah mak aku coz nk brbuka kt sana.. umah mak kan sekangkang kera je.. jalan 20 langkah dah smpai..



Menu Khamis 19/08/10

Ikan Goreng Berlada... sumer masakan aku bersambal je kan.. dah itu yg laki aku suka makan.. tu ler yg mak masak.. pas2 buat nasi goreng gak (lupa nk snap pic)..pon bwk turun brbuka kt umah mak aku gak..

Menu Hari jumaat lak sama ngan menu hari selasa..masak Ayam Goreng Berlada gak.. memula nk masak gulai/ kurma tapi cooi request nk ayam brlada gak.. so ikut kan jer la. Pastu hari Sabtu, lepas g check up kt KJMC, singgah la OU jap pi bli kasut raya..yeayeahh.. balik umah terus x sdp badan. Tak tau la naper, sejak kuar hospital hari tu, asik x sedap badan jer.  Asik2 pening pas2 cam cpt je penat. Tu pasal aku masak pon lauk simple2 je..(alasan..macam la salu masak lauk yg hebat2 pon kann) so hari sabtu tu takde la aku masak. Suh cooi g beli kt PARAM je, mak nk g PARAM pon x larat dah.

Ahad plak, sbb stok bahan basah dah abis, pas2 nk pi bli x larat, makanya ini ajer la yg aku masak ...


Sambal Sardin


Telur dadar...over kan..pic telur dadar pon nk boh watermark bagai.. ehh x kesah la yg penting aku yg masak sumer tu.. wpon mungkin ada yg kata setakat masak simple2 cam2 pon nk kecoh kt blog.. biar la kan.. yg pnting aku ikhlas nk masak utk suami dan yg penting suami selera nk makan.. dah itu yg dia suker nk mkn..kita msk la apa yg dia suka kan.. brsyukur sgt sbb cooi suka yg simple2 camni jer.. buatnya dia suh aku buat beriyani ke..nasi mandy bagai..xke mak pitam nk buat..

9 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

hehe sama je menu kite, aku pun asyik masak ikan/ayam masak merah...hahaha telur dadar & sardin....

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya lauk2 tu sham...yg bersambal lah selera sikit nk mkn bila time pose nie..buka selera katanya..

wpun simple janji suami kita suka makan..

Puan Iza said...

sedap2 menu ko sham....sakit2 pun rajim ko masak...:-)

Sedapmpulak tgk baked macaroni tu...nak try buat lah...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

ya allah poms .. gua respek sama lu.. sakit2 pun boleh masak lagi.. memang isteri solehah ni..

beb, walaupun lauk simple,tp rasanya dia lagi nikmat dari makanan nasi minyak hari2 tau

☆ lieya latif ☆ said...

wei sham, kire terra ko...lembiks2 sakit tu larat gak ko masak.....bagus ko pompuan....

adoi, kecur lak tgk menu2 ko nie.....erm 4hb tu ko masak laa salah satu dari menu ko yg kat atas ni...kecuali telor dadar tu yeak heheheeheheh.....

aku tegelak2 bace echa yg bedal nase spital ko .....hahahahaah...lawak tau

Aimi said...

heheheh sham....as usual, mesti nak tergelak baca ayat awak kat blog ni....

waaaahhhh..bukan main lagi sesi memasak.... okla tu masak berlada, sebab laki awak suka...cam laki saya lebih suka kari...tu yg dlm seminggu mesti ada masakan kari...naik muak gak, tapi nak buat camna.... nak jadi isteri solehah, mak kenala ikhlas..tul tak??

atty's said...

kan main sedap .semua menu yang sham masak .


lagi baked macaroni tu ..
mesti sedap kan

Hirda Ibrahim said...

respect la pompuan, kiar spital leh buat baked makaroni tuhhhh...
saya nk request baked makaroni buleh??? sgt terliuaq tau.

pompuan, laki kita sama. kalu x berlada, masak kicap. aku sampai naik muak. terbalik pulak dgn aku. aku jenis nk yg berkuah byk.

Mimi said...

wow baked macaroni tu mengancam perut tul...
sorry sham, tak tau ko admitted hari tu...apa2 pun syukur la tak serious sakit tonsil..kawan ofis aku sakit2 tonsil pastu bengkak dah kena operate pastu...aduii..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails