Tuesday, March 03, 2009

Tagged - About Preggy

tag ni sgt menarik hati aku tau... ni kira pantas gak aku wat nih... thanks mimi sebab sudi mengetag aku...
pic alysya masa baru kuar dr operation theathre...sendat jer aku nengok...
n jawapan bg soalan cepucemas ni :


1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
yesss.... sgt berharap okeh...n selepas mencuba sehabis daya...alhamdulillah after 2 months kawin aku pon disahkan peknen.. yahuuuu...


2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
AMMAR HAFIY (tp aku pon cam hirda gak...da brkenan kt nama lain..kalo future dpt baby boy..)


3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
sgt happy...excited, terkejut, takut pon ada...


4. HOW OLD WERE YOU?
30 yrs old.


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
pregnancy test @ home. masa kawin aku tgh "P"... n sebelom kawin period aku mmg tetap. tp lepas kawin dia sudah lari la plak..so stiap kali dtg "P" aku mesti frust jer... skali masa tu da lewat dlm 2 weeks dr date bulan sblmnya... aku cam da rasa aku peknen..tp xnk la brharap sgt... pas2 pg sabtu tu lps solat subuh aku terus test...tp masa tu kuar 1 line jer... aku pon cmpak ler dlm bakul smpah... tp lps tu aku rasa cam x puas ati jer...aku pon g la amik balik dlm bakul smpah tu...skali tgk...da ada 2 line...


6. WHO DID YOU TELL FIRST?
saper lg...org yg brtanggungjawab ler....


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
of course la kan....tp mmg bkn rezki kitorang nk tau awal...smpai ke sudah x jugak nmpak... brp kali pg scan still x nmpak...pndai tul echa sorok yer... pemalu abis anak aku nih....


8. DUE DATE?
18 October 2006


9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
yesss... sgt letih okeh... for 1st trimester mmg teruk... every morning aku akan uwekkk...smpai skt2 bdn....asal mkn jer aku akan uwek... aku hnya leh mkn kaya toast ngan roti canai kosong saja pg2.... utk lunch plak...tgk lauk gak..ada yg aku leh mkn..ada yg aku x lalu nk tgk lngsung... sgt trseksa jiwa raga mak...perut rasa lapar...tp bila mkn uwekkk... hmpir tiap2 hari aku nangis mengenang nsb diri ini....huhuhuhu.... msk 2nd trimester baru ler mak leh makan balik...


10. WHAT DID YOU CRAVE?
ntah ler...rasanya xde kot... tp masa da dkt nk brsalin...masa tu bulan poser...aku tingin sgt nk mkn putu bambu....pdhal salu kt pasar ramadhan umah aku tu mmg ada jual...tp leh plak tahun tu org tu x meniaga...jenuh gak ler cooi g carik....bila da jmpa ada la seketui jer aku mkn...hahahhaha


11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
PRINCESS...


12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
rasanya dlm 12kg... lg pon aku mmg big size dr dulu lg...so bila peknen perut aku x brp nmpak sgt pon...start pakai baju peknen pon masa nk msk 6 bulan..


13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
complications xde... tp masa awal kndungan...doc kata uri aku dok kt bwh...masa tu cemas gak ler... tp doc kata lmbt lg...so mebi uri akan naik atas balik...tkt gak masa tu sbb akak aku pon uri kt bawah gak... 2 bln dia kena dok wad tau...


14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Selayang.


15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
9.++pm - 10.00a.m (esoknya) lebih 12 jam kt labor room - induced 2kali x gak bukak jalan...
10.20 a.m -11.55a.m - dlm operation theathre plak...


16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
my hubby


17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
hubby x leh masuk masa s-sect...so doctor ngan nurse jer la...


18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
C-Section


19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
nope. jgnkan ubat...air pon dia x kasi...sian aku...


20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
4.24kg....echa juara among anak2 korang stakat ni yer...ada saper2 nak lawan ker.. kalo normal harus koyak rabak nih...


21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
29 October 2006


22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
ALYSYA DAMIA


23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 yrs 4 mnths 2 days


24. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Insyaallah... paling cpt next year kot...n hopefully dpt baby boy plak...


dengan ini, saya nk tagged meka2 ini :

jujue, filla, marlin, ciklinn

16 comments:

aimi @ kamalina said...

hohoho...besar giler echa...dia tak lepas kluar sebab besar sgt ya??? seram sejuk la.. tak blh imagine... saya ni pun takut next pregnancy..sebab doc dah bgtau...kalau boys gak, maybe akan cecah 4kg (sebab Taufiq tu dah 3.8kg)... harap2 klu dpt girl, tak yah besar2 ngat...dlm 3kg pun ok... klaau below, rasa cam kecik ngat kan?? cam takut je nak pegang.. :D

sham..awak pun sama cam saya.. 4bln pertama seksa jiwa raga...saya ni siap cakpa kat hubby "pas ni saya tak mau dah beranak...seksa bukan main, tu baru pregnant"... hahaha...tapi tgkla dah berderet....

eMMa@iKKa said...

uhhh semangat aku nengok anak kau Sham..!!! Bulat je pipi echa bila keluar..:) Pecah record lah kau.4.24kg...kat opis aku nie pun paling tinggi 4.1kg je..itu pun bersalin secara normal...salut lah aku...:)

Zanna_MamaBatrice said...

mak ait
tembamnyer echa...aku pun sendat nengok dia...tp ok what sham, xde ler ko rasa was2 nak kelek anak ko kalu kecik banget...cam batrice...baru 2.6kg..
ngeri siot aku nak pegang...cam alahai, mau patah riok tulang anak aku tu...hu hu hu

sedap arr nama yg ko sediakan kalu anak lelaki tu.....kot2 aku ada rezeki anak lelaki, aku cilok boleh tak nama tu...he he he

Cik Puan Mimi said...

sham, aku rasa anak kau besar sebab terlebih hari dalam perut kot.. hehehehe gurau jek.. tapi memang gebu la si echa tu.. tengok la pipi dia yang melayut.. dah macam budak 1 bulan jer.. (anak aku sebulan baru 4.6 kg tau hehehe)..

kau pun sama dengan aku ler, operate kat bilik OT di Spital Selayang.. kenangan tu beb.. eh, kau sama umur dengan aku ek?? tahun 1976 kan??

Jasfyra said...

geram aku tgk pipi echa yg tembam tu.patut aritu aku baca ko p tgk aby akid, ko takut nk pegang.sbb echa kuar2 dari perut je dah sedap pegang kan...kalolah aku ada masa tu...aku cium kuat2 pipi echa...dah ar lahir sama tarikh lahir aku..29 oct.hehehe

JuJue said...

tima kasih kerana meng tag saya. sungguh byk tag yg blom di jawab. kena balik study nih! kalo skolah dahlama kena berdiri kat padang tgh panas sbb tak buat keje skolah berlungguk2 plak tuh

Mrs. Hasanif said...

mak oii besaq sggh echa ni.. maryam 2.74 sajok..halus..mmg harus echa kuar ikut tingkap..hehehe

sitione said...

kompom rabak oo sham klo ko bersalin normal

kekekeke...

As said...

mmg la echa juara among babies...
ya la .. mujur k cesar... kalo x harus ko pun tobat nak beranak sham.. aku yg 2 kg lebih pun separuh mati nak teran...nak berat echa ni adriana umur 3 bln tau....
tp bila besar echa xde la beso beno erk...

Hirda Ibrahim said...

memang echa champion among all la...
uihh pipi.... sedap cium tu. senang kan kuar2 dh besar. senang nk pegang.

betui ko, kalu normal harus ko berjahit byk...

ko tau mak aku dulu masa bersalinkan kakak aku yg sulung pun, berat kakak aku 4.1kg. dh le bersalin kat umah, pastu mak aku besar sheila majid. NORMAL ko...
mak aku ckp, lepas kakak aku kuar, amk aku pitam jap. aiyoooo..scary aku dgr!!

ammar hafiy!! sedapnya nama... ko pun dh ada nama lain. biasa aa kita kan mak2 yg x tetap pendirian..LOL

lieya_latif said...

wei...mmg echa juara !!! aku pun kagum ngan 'kebesaran' die...mesti best kan mase hold die mase baru lahir tu....budak kalo besar kite tak takut nak pegang kan.....

lagi satu, aku tergelak2 bace ko terus campak pregnant test tu pastu ko tgk balik....ko ni rakus betul tak saba2 he he he he he....

mrs khairul said...

mak aiii sham..beso giler sang puteri mu itu yea..nasiblah belah perut kan..kalo tak...adus.......aku mmg xmo baby beso sgt sbbk takut nnt kena belah...

weh sian ko kena morning sickness ek.tp nasiblah xkena admitted masuk air..kira still di tahap normal lah..hehehehe

Linda Latip said...

wawawa..echa sgt halus..huhu, o c sect ye msa lahirkan echa ye sham..waaa gile lama sakit tuh...klu haku dh pinsan dah sparuh jln..siap induce bagai sume tk jln...

yee..sama la kite marila sama² berdoa next yer atau thn ni kuar ag satu..kami nk pompuan aminnnnn...

E-Marlin said...

mak aih besarnya echa masa keluar tu.... mmg kalu branak normal, bole koyak rabak ni...

apala yg awak mkn sepanjang peknen kan echa ni sham?? ni yg wat saya nak tahu sesngt ni....ke sbb mkn chicken wing ikea tu hehehehe....

E-Marlin said...

aisey lupa lak.... ada nama marlin tu....err awak tag saya ke?

atty's said...

salam ziarah..sehat ke..?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails