Tuesday, March 24, 2009

Citer pasal echa...

Salam...

Lama gak aku x hapdet yer..last week echa demam panas..dari ari selasa lg bdn dia da panas.. tp aku bwk g klinik n amik ubat pas2 mkn cam biasa jer.. tp nk jd citer..hari kamis tu..pg tu echa trjaga dlm kul 2 lbh merengek2..aku rasa bdn dia da pns giler... aku pon panik la kan.. terus bg ubat n cuba nk sejukkan bdn dia ngan towel basah... masalahnya minah ni dia x suker org letak towel basah tu kt batang tubuh dia waima secoet pon.. so agak payah ler aku nk menurunkan suhu bdn dia tu...dlm pada tu lama2 echa trtido dan aku pon brlayar skali... tup2 kitorang trsedar dlm kul 7.30am...mak aii..punya x sdr diri...yer la..echa tido tah kul brp pg td..aku baru jer ushar mimpi bes2..da nk kena bgun... rasa lg bdn echa..eh..panas lg la...da x sdp ati dah nih..ckp ngan cooi nk bwk echa g klinik dlu la..masa kt umah mak aku..mak aku da bising2 suh bwk g spital..suh doc amik darah...adoihh..kalah dokter mak aku nih...sukati jer nk suh doc amik darah anak aku..biasa ar org tua kan... aku diam jer...bwk g klinik...doc tu suh refer kt spital...aku mintak refer kt KJMC...spital panel opis aku... so siap2 pas2 singgah opis amik GL n zassss g KJMC..

masa jmpa doc tu..masyaallah anak aku wat hal plak..pdhal masa menunggu tu..rilek jer main2 kt playhouse tu..sket xde mcm org demam..tp bila paed tu pegang jer sket..terus jerit2 cam kena histeria kata sakit...sakit???? huih..mmg menipu tul la anak aku nih...mmg drama queen...xkn le pegang jer da skt..kalo kena penampo aku nih..br la sakit...siap main kejar2 lak aku ngan echa kt dlm tu.. echa lari tkut paed tu inject dia kot...hahahha..tp masa tu suhu echa da cecah 39 drjah dah..punya la panas...hmm..apa lg..msk ubat ikut montot la kan..sketnyer meraung gajah echa kt dalam tu...sabo jer la aku... mmg echa sorang jer yg meraung yer..bdk2 lain yg jmpa paed..aku sket x dgr bunyi...senyap jer...tp bila turn echa...sketnyer kecoh kt situ...bikin malu mak apak dia jer.. pas2 leh plak paed tu suggest echa msk ward... aku panic la bila dgr dia ckp cam2..teruk sgt ke??? aku tanya nape smpai nk admited plak kan..dia kata sbb panas sgt..so kalo msk ward sng nk monitor...tp lps discuss ngan hubby n memikirkan keadaan echa kalo dia dok kt ward nnt...so aku rasa baiklah x payah..biar aku monitor jer kt umah..so kitorang balik ngan pesanan paed...cpt2 bwk spital blk kalo bdn dia panas sgt...baiklah hmmm...
alhamdulillah lps jer msk ubat montot tu..suhu bdn echa da x panas sgt...tp ari jumaat tu aku still cuti sbb nk monitor tkt kalo panas balik...alhamdulillah x panas n echa sihat sepenuhnya.. aku ni bkn apa... echa ni setakat ni x penah lg sakit2..stakat demam2 biasa tu ada la.. tp kejap jer..n kalo demam pon..dia still aktif tu yg aku x risau sgt tu..tp bila bdn dia pns sgt aku tkt gak sbb aku dgr citer org...mcm2 leh jd kalo anak kena dmm panas nih...takut effect kt otak jer...ya allah mintak dijauhkan la.. so bila echa da sihat nih..baru la aku senang hati aku...

So sbb echa baru baik demam.. weken kitorang x g mana2 pon..mak aku bising..mak aku kata " camne la anak ko x dmm..asik merayap jer..blk malam2 plak tu..cuba2 la dok umah kalo cuti tu..ni x..merayapppp jer kejenya....."..uihh mak aku nih..pehal lak aku nk merayap cam cicak...aku kn ada kaki..brjalan la...hahahha...ampun mak...aku tau mak aku risau bila cucu mok yg nakal tu sakit..mklum ler cucu pompuan sorang..bruntung ler ko echa... tp beruntung2 pon..kalo degil x dgr kata ..kena gak sedas betis dia ngan mak aku...hahahha...tu mujur la kena sket...mak ko nih..masa kecik2 dulu brdas2 kena tau..x ckp guna tgn..uwan ko tu guna plak hanger..brbirat2 betis ummi ko nih...tp degilnya tettapppp mcm tu jgk...ish..ish..bila igt blk kenangan silam aku tu... sian kt mak aku..ssh payah dia nk bela aku nih..degil x mndengar kata.. jgn echa wat kt aku mcm tu jugak dah ler...
So hari jumaat petang tu... echa da bosan...sibok nk alan..nk alan..(nk jalan la tu..) sian lak aku nengok... aku pon bwk ler g jalan2 kt Selayang Mall kt umah aku tu...echa sebok...ummi..cica nk akan kecici..nk akan kecici...(nk mkn kfc...hahahhaha) aku layankan jer la... tp bkn mkn pon..mkn kulit jer??? mak dia ni la yg jd tukang perabih...nk wat cemana kan... pas da mkn kfc tu lalu kt mcd..bising nk aiskem plak... layankan jgk ler...
ni cica nyer...ummi lleh...(ni echa punyer..ummi x bleh...) kedek tul...mak ko yg g beli aiskem tu tau...
asik failed jer nk wat peace...hahahha
bila smpai jer kt umah mak aku... sebok dok raba2 dahi dia...cica mam..cica mam...anasss...( cica demam..panas..) byk ler demam...td masa brjalan elok jer... da blk umah tiba2 plak demam blk...toksah nk kelentong mak ko ni yer...
pnjang lebar lak kali ni aku brcerita...sekali skala kan... korang layan plak gambo lama nih..ni gambo 2 mggu lepas..masa bwk echa g jalan kt KLCC...ops...bkn sbb bwk echa g jalan..tujuan utama ialah nk cari wallet.. bwk jalan tu sampingan jer...hahhaha...

skali minah trnampak lak menatang masuk coins nih...abis ringan wallet aku jdnya..



muka puas dpt pau mak ngan apak dia..


kalo aku ada duit trlebih...nk jer aku beli natang nih buh kt umah..main ler puas2 smpai muntah..


nak2 plak ada patung garfield ni kt sbelah kan..lg ler minah ni suka... dia mmg obses ngan en. garfield nih...


ha..peluk..peluk...


sakan awk peluk garfield tu yer..mak ayah ko xnk plak ko peluk mcm tu... nk kena nih...



dah...jom balik... x jd keja aku kalo camnih...


sekian ...tq..


20 comments:

Kasih Aleeya said...

get well soon echa..sama jek ko ngn acik filla ni ha.. x sihat..hehe.. tp kan aku suker lah syam nengok echa ni ha..dari dulu lagi..muker dia muker comel kesian.. nak marah x sampai ati okeh..hahaha..

eMMa@iKKa said...

Sama jer mcm Trisyia..kalau demam mana nak letak kain lembap pada dahi atau badan dia...jadi ikka guna cool fever...baru dia okay..agak nyer kain tu basah buat dia tak selesa kot..:)

JuJue said...

re: ko yg tak paham signal laki ko tuh.. dia kuar kedai tu maknanya.. 'sila lah bayar sdri!'

Zanna_MamaBatrice said...

erm..........dah sihat belum echa sham.....cepat sihat budak comel....nanti mama awak xde citer nak bubuh kat blog nie...(
mati ler aku kena lempang laju2 ngan sham nie....keh keh keh)

sama peel ngan batrice sham...kalu demam tu...x mau kita lap bdn dia ngan towel basah....geram jer aku....camno nak turunkan panas kalu camtu....ko kena simpan ubat bontot tu kat umah ler sham....kot2 echa demam camtu....so, b4 bwk gi spital...dpt ler turunkan sikit panas dia tu kan.....pastu, cool fever....aku mmg simpan stock cool fever kat umah ko.......

ha ha ha......paw echa jgn tak paw....baru baper RM kan echa...keh keh khe

JuJue said...

aiiisehh notty nih... mak si echa nih. kalo aku jadik mak ko.. takde nyer hanger hanger!! aku amik almari bagi tgh blakang! auuww cakaaaappp macam aku lah manusia paling baik dlm donia kan.

hik hik hik..

sian echa. aku pon risau kalo budak demam! seyess takot

lieya_latif said...

hi hi hi sungguh notty2 bijak anak ko...asal dok umah jek demam yeak....kalo berjalan okey ajek...tu sham same cam mia laa kot, aku dah ajar weekend jek berjalan...kalo tak kuar gi mane2, meroyan anak aku tu....

gelak sakan aku bace kisah si echa nangis bile paed pegang die die tu....he he he mesti kecoh satu spital tu kan....he he he he byk songeh tul anak dare ko nie

aku suke laa pic die peluk garfield tu, siap wat muke lagi...kiut....lagi satu tang peace tu...gelak2 aku...tak pernah menjadi peace nye....he he heh takpe echa, cube lagi yak!!!

Jasfyra said...

cumil bangat echa peluk2 garfield..dah elok demam ke tu?

Emy Omar said...

Ala..sian dia tak sihat ye,a'ah la sham kita pun sama sham,kalau anak demam panas memang risau betol.Alhamdulillah dah sihat dah echa ye dah boleh jenjalan tu..he..he..
Sham,anak2 kita pun sama kalau gi KFC diaorang bukan makan pun tapi kulit je bercuit..last2 aku juge yang tukang habiskan mana tak kembang kan ;D

Emy Omar said...

Alamak,lupa lak jom ambik gift untuk awak kat page kita eh..

♥ Cik Puan Mimi ♥ said...

siannyer sham echa demam sampai cenggitu sekali.. ni masa kau gi spital time aku call aku tu eh.. aku ingat kau gi cucuk injek untuk echa, rupanya dia demam panas..

tapi demam2 echa, aktif gak anak dara kau tu ek.. memang tak reti duduk diam.. hehehe kelakar baca cerita kau tu..

tapi betul kata lieya, aku pun suka sangat tengok dia peluk garfield tu.. comel gilos muka dia.. aku suka ketiga-tiga gambar yang last sekali tu.. cam anak jopun

As said...

sian echa demam... dah sihat ker? hmm anak ko pun suka naik menda alah ni.. sumer budak kot mmg suka.. anak aku pun sama... sampai abis la coins kiter ... x reti nak berhenti lak tuh... aku skang ni dah pandai.. aku p giant stadium sure aku bawak adriana naik.. sbb free.. whakakakaak...

aimi @ kamalina said...

sham...bila awak menulis kan, saya sokmola senyum sorang2 dpn pc..lawak tau... nak lak time ngomel pasal echa... hehehehehe

saya dpt bayangkan kehuru-haraan echa kat klinik tu....sabo jela yek..nak buat camna... saya rasa echa tu panik..dahla bdn panas, pastu kena pegang2 lak... mau tak jerit...sib baikla dia dah ok..saya pun risau kalau temperature bdn anak2 tinggi...biasa kalau panas sgt, mudah kena sawan..tu yg bimbang...
echa ni sama dgn taufiq, kalau demam bukan nak kena letak towel kat badan... nak pakai cool fever kat dahi pun kena tunggu dia tido..kalau tersedar, time tu gak dia cabut... :P

Hirda Ibrahim said...

cerdik sungguh!! heheh..lawak aku bc citer echa... memang drama queen.
aku pun mintak simpang ke anak aku kena admitted. x pernah le lagi. x dpt aku bayangkan camna le keadaan dia kalu admitted. sah2 susah nk tido.

weih..betui ko, kalu ada duit lebihko beli je menan gerak2 tu letak umah...senang...heheh

aiyooo kuatnya echa hugs garfield.. ooo echa suka garfield ek? okeh..senang skit nk cr present bday dia nanti...

Puan Iza said...

Echa demam panas ke .....skang camner dh ok ke demam dia sham?...harap2 dh oklah ek....bahaya tau kalo budak demam panas nie....mcm3 boleh jadi....iza kalo badan haikal panas terus jer cek suhu dia....kalo panas...demam terus bagi ubat. Samalah, haikal pun tak suka kalo kita letak towel basah kt badan dia. dia tak bagi....

en_me said...

chomeyynyerr

~~ciklinn~~ said...

ala comeyynyer dierrr..siap sepet2 mata senyumm tu yg aku tak tahan tu...

dah ok lom demam dier.. sham hang duk bangi ka?

E-Marlin said...

hehehe..... saya tgk si echa skang dh bukan main berposing bila bergambar, dh pandai senyum2 la plak hehehe..

saya tahu mcm mana rasanya bila anak wat nangis meraung...arghh malu giler....sbb ashraf pun mcm tu gak, kalau nangis, suka ati je.....bila suruh diam x mkn sama...sudahnya kitala yg malu

atty's said...

budak demam..tu nak manja2 skit ngn mama dia..

mrs khairul said...

sham mmg bahaya kalo bdk kecik demam panas..ko simpan tak thermometer kt umah?aku kan kalo kanda demam mmg xnyenyak tido mlm coz every 1 hr nk amik suhu dia takut pns sgt.

pastu peel sama cm echa..xmo lap dgn towel bsh.dah cool fever pun xmo pkai so aku selamba jek tonyoh badan dia dgn towel tuh..dia meraung ke mengamuk ke lantaklah janji bdn sejuk..hahahaha..mama yg ganas ok..

psst..suka tgk gamba echa yg 2nd last tuh..alahai sweet nya sham..

Linda Latip said...

Cica mcm pelok boifren smbil kejip² matanye! ehehe 1st time kite jupe ye sham ehehe..tak smpat buraks pjg..nxt time ade jdh jupe lg!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails