Wednesday, November 24, 2010

PERHATIAN!!! MINTAK MAAF!!! PEMBETULAN pada Resepi : Caramel with Cocktail

HUWAHHHHH.... NAK MINTAK MAHAPPP SGT BEBANYAK. LEH PLAK MAK TAK PERASAN. RUPANYA HAKU TRTINGGAL SATU BAHAN DLM RESEPI CARAMEL NI. PADAHAL SBLOM PUBLISH, DAH CHECK DAH. RASA DAH CONFIRM TAKDE TINGGAL, RUPANYA ADAAAA. TU PON PERASAN SBB KAKAK AKU CALL TNYA BAHAN. DIA KATA ADA LETAK SUSU CAIR KE. AKU JWB LA ADA. TP DIA KATA APSAL KT BLOG KO XDE TULIS! YA ALLAH!!! YA AMPUNNNN!! PADA SESAPA YG DAH CUBA RESEPI NI PASTU TAK MENJADIK. MAK MINTAK MAHAP, MINTAK HAMPUN BEBANYAK YER. AKU HANYA INSAN BIASA. NI AKU DAH BETULKAN RESEPI YER. SILA AMBIL PERHATIAN PADA FONT MERAH TU. YG TU LA BAHAN YG TERLUPA NK TULIS. SOWIIIII!!!


pada yg dah expert wat caramel tu siler dok diam2 yer. Mak ni baru 1st time buat. Beria mintak resepi kt mak aku..kuakakkaka.

 perghhh..sejuk2 ni nikmat je lalu kat tekak..

Bahan-bahan :
6 biji telur
1 tin susu cair
3/4 cawan gula pasir
Esen vanilla

Kuah gula:
3/4 cawan gula pasir (kalo nk kuah gula tu byk, guna la lebih gula)
Agar2
Cocktail

Cara-cara :

1. Cairkan gula di dalam loyang dgn api yg perlahan dan ketepikan. Awas jgn sampai hangus plak yer..nnti pahit plak.
2. Pukul telur dan gula. Masukkan susu cair. Pukul lagi sehingga kembang. Masukkan sedikit esen vanilla.
3. Panaskan pengukus.
4. Setelah pengukus panas, letakkan loyang yang berisi gula yg telah dicairkan tadi. Curahkan telur dan gula yg telah dipukul td ke dalam loyang yg sama.
5. Kukus sehingga masak.
6. Masak agar-agar dan masukkan sedikit air cocktail ke dalam agar2 trsebut.
7. Setelah caramel td masak. Susun buah2 cocktail di atasnya dan curahkan agar2. Sejukkan.
8. SIAP untuk dimakan.


nahhh..siap gambar dlm loyang lg aku up kt sini.. dah tinggal suku jer ha. Apak echa tu suka sgt mkn caramel ni. Tp xleh la buat selalu. Manis ko, x pasal2 dpt kencing manis ko kang.







7 comments:

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uihsss.....dah terasa2 kat tekak nie sham oit..
tp tu arr.....bab2 puding caramel nie aku lemah sikit coz' byk sangat telur nya......tak larat ngan bau dia..tp rasa sedap...

aku nak try arrr resepi puding caramel coktail ko nie..tp nak try yang tak guna byk telur tu....

thanks sham

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

aku kagum ngan ko! aku x reti buat...muahahaha

Softtouch [Hanim] said...

sedap ni...selalu mak sy buat karamel xde plak buah2 nya kat atas mcm sham tu..ni menarik ni.. Betul kata sham mkn sejuk2 rase heaven je masuk dlm mulut kan...thanx share resepi

atty's said...

ni yang buat jadik teringin ni ..sham..

Hirda Ibrahim said...

aku x pernah buat langsung.. hahahah
hari tu aku rs satu mulut je ko...isk rugi pulak rsnya..

kalu cooi suka caramel, shahnun custard puding.. tu pun manis gak...

☆ lieya latif ☆ said...

mmg sedap poms...aku ari tu rase pun mmg sedap...cukup serba serbi manis die....tapi tu laa aku jakun sebab tak penah jumpe yg ade buah atasnye...pes time jumpe ko...advance ko yeak poms!

liwaniel said...

sedapnye puding caramel ni..siap ade buah lagi..wanie ni tak pernah pun try buat puding caramel ni..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails